Agentura Moody's varuje Francii a snižuje ekonomický výhled

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ratingová agentura Moody's, která pečlivě hodnotí dlužníky pomocí známek, se v pátek 25. října rozhodla Francii zatím ponechat rating Aa2, ale změnila výhled na negativní. Jinak řečeno, pokud se nic zásadního nezmění, při příštím přehodnocování francouzského státního dluhu může známka Francie klesnout. Snížení ratingu by automaticky zvýšilo výnosy na dluhopisech, což je přesně to poslední, co Francie nyní potřebuje.

Plán na 60 miliard eur

Nová francouzská vláda představila plán na úsporu 60 miliard eur v příštím roce. Vláda chce získat 20 miliard eur z nových daní a ušetřit 40 miliard eur na státních výdajích. Jde o velmi ambiciózní plán, ale už nyní panují pochybnosti, zda je vůbec realistický. Například není jisté, že se podaří efektivněji zdanit nejbohatší francouzské občany, mezi které patří často sportovci, pro něž je velmi snadné změnit daňový domicil. Ještě větší problém je, že i kdyby se plán podařil, francouzské HDP by podle ekonomů mohlo klesnout o 1 %, což by vedlo k recesi. Francouzská vláda však zatím tuto variantu nepřipouští a stále počítá s mírným růstem HDP v příštím roce. Jak toho chce dosáhnout, není jasné.

Jeden rok úspor nic neřeší

Ani v případě, že by se Francii podařilo uspořit zmíněných 60 miliard eur, bude to pouze začátek nutných kroků k ozdravení státních financí. Plán má za cíl snížit deficit veřejných financí v příštím roce na 5 % HDP, což je stále nedostatečné. Dlouhodobě udržitelné jsou deficity okolo 3 %, a to pouze za předpokladu růstu HDP. Právě proto agentura Moody's hodnotí situaci negativně. Francie bude muset provést strukturální změny, například reformu důchodového systému, které však budou těžko přijatelné pro francouzskou veřejnost. Ekonomická krize jde ruku v ruce s politickou.

Situace ve Francii se může rychle politicky zablokovat. I kdyby aktuální vláda padla, nové volby mohou proběhnout až v květnu 2025. Úroky na francouzských dluhopisech tak mohou růst i nadále. Věřitelé a investoři nyní považují dluhopisy Španělska a Portugalska za méně rizikové než francouzské. Je jen otázkou času, kdy dluhopisová krize ve Francii začne ohrožovat soudržnost Evropské unie.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí