Daně placené zaměstnavatelem

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Mzdové náklady zaměstnavatele jsou značně vyšší, než činí sjednaná hrubá mzda se zaměstnancem. Zaměstnavatelé totiž odvádí za své zaměstnance povinné pojistné. Do zdanění práce je přitom nutné zahrnout právě i daně placené zaměstnavatelem. Jak vysoké pojistné odvádí zaměstnavatelé v roce 2025?

Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance povinné sociální a zdravotní pojištění, a to i za zaměstnance pracujícího na zkrácený úvazek. V případě, že je překročen limit pro neplacení povinného pojistného u dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, tak platí zaměstnavatelé sociální a zdravotní pojištění i za zaměstnance pracující na pracovní dohody.

Sazby pojistného placeného zaměstnavatelem

Zaměstnavatelé odvádí za své zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění. Mzdové náklady jsou tak minimálně vyšší o 33,8 % oproti hrubé mzdě.

Praktický příklad

Zaměstnanec Pavel má hrubou mzdu 45000 Kč, zaměstnavatel za něj zaplatí na zdravotním pojištění 4050 Kč a na sociálním pojištění 11160 Kč. Mzdové náklady zaměstnavatele jsou tedy 60210 Kč.

Sleva na sociálním pojištění

V případě splnění zákonných podmínek ušetří zaměstnavatelé na sociálním pojištění 5 %, pokud zaměstnanec pracuje na zkrácený úvazek. Zákonné podmínky splňují např. zaměstnanci starší 55 let, studenti, zaměstnanci pečující o dítě do 10 let, přičemž úvazek musí být v rozsahu 8 až 30 týdně.

Neplacení pojistného z dohody o provedení práce

V roce 2025 nebudou zaměstnavatelé platit sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance pracujícího na dohodu o provedení práce, když hrubá měsíční odměna bude nižší než 11500 Kč a bude se jednat o „oznámenou dohodu“, kterou nahlásí zaměstnavatel do příslušného registru České správy sociálního zabezpečení. V případě práce pro více zaměstnavatelů současně může být „oznámenou dohodou“ pouze jedna, u ostatních dohod o provedení práce se s ohledem na placení pojistného postupuje stejně jako u dohod o pracovní činnosti.

Neplacení pojistného z dohody o pracovní činnosti

V roce 2025 nebudou zaměstnavatelé platit sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance pracujícího na dohodu o pracovní činnosti, když bude hrubá měsíční odměna nižší než 4500 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy v roce 2025

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí