Dvě zaměstnání a daně

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Někteří zaměstnanci pracují současně pro dva zaměstnavatele. Jak je to v takovém případě se zdaněním obou příjmů? Musí se odvádět pojistné z obou mezd? Jak se liší výpočet daně z příjmu v obou zaměstnáních?

V praxi někteří zaměstnanci pracují současně pro dva zaměstnavatele. V takovém případě se odvádí daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění z obou zaměstnání. Ve druhém zaměstnání nedochází k žádnému zvýhodnění při výpočtu přímých daní z důvodu výkonu druhé práce. Efektivní sazba daně z příjmu fyzických osob v druhém zaměstnání je dokonce vyšší, neboť daňové slevy je možné při výpočtu daně z příjmu uplatňovat pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého je podepsáno prohlášení k dani.

Praktický příklad

Paní Veronika pracuje současně pro dva zaměstnavatele na zkrácený úvazek. U obou zaměstnavatelů má hrubou mzdu ve výši 24000 Kč. Prohlášení k dani má podepsáno pouze u prvního zaměstnavatele. V přiložené tabulce níže máme vypočtenu čistou mzdu z obou zaměstnání.

Z hrubé mzdy je paní Veronice sraženo zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzdy), sociální pojištění (7,1 % z hrubé mzdy, včetně nemocenského pojištění) a daň z příjmu (15 % z hrubé mzdy). Sleva na poplatníka činí 2570 Kč a je uplatněna pouze u prvního zaměstnavatele.

Text První zaměstnavatel Druhý zaměstnavatel
Hrubá mzda 24000 Kč 24000 Kč
Zdravotní pojištění 1080 Kč 1080 Kč
Sociální pojištění 1704 Kč 1704 Kč
Daň z příjmu 1030 Kč 3600 Kč
Čistá mzda na účet 20186 Kč 17616 Kč

Nutnost daňového přiznání

Zaměstnanci pracující současně alespoň v jednom měsíci během roku pro dva zaměstnavatele si sami musí podat daňové přiznání za příslušný rok, pokud je jim z obou zaměstnání odvedena ze mzdy zálohová daň z příjmu. Daňové záležitosti za ně nemůže vyřídit zaměstnavatel prostřednictvím ročního zúčtování daně. K vyplnění daňového přiznání zaměstnanci potřebují potvrzení o zdanitelných příjmů od obou zaměstnavatelů.

Dvě mzdy = vyšší důchod

Při práci pro dva zaměstnavatele současně na zkrácený úvazek se sociální pojištění odvádí z obou mezd, což se pochopitelně hodnotí pro důchodové účely. Z výše uvedeného příkladu je na tom paní Veronika pro výpočet státního důchodu (starobního i invalidního důchodu) stejně jako kdyby pracovala na plný úvazek pouze pro jednoho zaměstnavatele a měla hrubou mzdu 48000 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy v roce 2025

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí