Tři úspěšné akcie na pražské burze v tomto roce

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hlavní pozornost je nyní upřena na zasedání amerického Fedu. Americké akcie, hlavně díky silnému růstu technologických titulů, byly magnetem pro všechny investory. Nyní však hrozí nebezpečí recese, a tím pádem i možný propad těchto akcií. Investoři se proto dívají po defenzivnějších titulech. Právě defenzivní a dividendové tituly jsou specialitou pražské burzy.

Erste

Zatím nejlépe si tento rok vedou akcie Erste, které od začátku roku vzrostly o 33,41 %. To je velmi pěkné zhodnocení. Důvodem růstu je stabilita celého regionu, kde banka podniká. Erste je taková klidná síla. I letos očekává růst úvěrového portfolia o 5 %. Stejně tak nečeká výraznější problémy se splácením poskytnutých úvěrů. Cenám akcií Erste pomáhá obří odkup vlastních akcií v objemu 500 milionů eur. Investoři se mohou těšit i na budoucí dividendu. Vedení společnosti chce dodržet plán a vyplatit dividendu za rok 2024 na úrovni 3 eur.

Colt CZ

Druhou velmi úspěšnou akcií je zbrojovka Colt. Není třeba dodávat, proč se této firmě daří. Celosvětová poptávka po zbraních se odrazila už v hospodářských číslech za první polovinu roku 2024. Společnosti Colt vzrostly tržby o 41,2 % na 9,69 miliard korun. Díky dobrým hospodářským výsledkům cena akcií Colt od začátku roku vzrostla o 22,41 %. Jediným mráčkem na obloze je možný úpis nových akcií (3,9 milionu), který by měl negativní dopad na cenu.

Kofola

Ceny akcií Kofoly se konečně probudily. Akcie posílily o 20,6 % od začátku roku. Během celého roku 2024 vedení společnosti ve velkém nakupuje akcie Kofoly. Insider nákupy jsou vždy velmi dobrým znamením. Společnost na začátku roku rozšířila své portfolio o pivovary Holba, Zubr a Litovel. Jelikož jsme měli velmi slunné léto, lze předpokládat velmi dobré výsledky v klíčových měsících pro hospodaření Kofoly. Společnost zveřejní své hospodářské výsledky 23. září. Budou akcie Kofoly po tomto datu ještě silnější?

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí