Jak si vedou zahraniční devizy od začátku roku 2024?

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Sledování kurzů zahraničních měn by mělo být důležité pro každého, kdo se zabývá investováním. Hlavním důvodem je především měnové riziko. Pokud investor investuje v zahraniční měně, kurz vůči české koruně bude přímo ovlivňovat hodnotu jeho majetku. Avšak není důležitý pouze kurz vůči české koruně, ale i kurzy mezi významnými světovými měnami, protože v globálním světě se obchoduje ve všech měnách.

Měnový pár euro-dolar

Nejsledovanějším měnovým párem je euro-dolar. Zde můžeme vidět první překvapení roku 2024. Za jedno euro nyní dostaneme 1,118 dolaru. Změna kurzu od začátku roku činí 1,35 % ve prospěch eura. To se může zdát málo, ale když si uvědomíme, že americká ekonomika je na tom mnohem lépe než evropská a že investoři dnes mají daleko vyšší úroky na americkém dolaru než na euru, je překvapivé, že dolar je vůči euru tak slabý. Tuto slabost lze vysvětlit očekáváním investorů, že dojde k rychlému snížení úrokových sazeb v USA. Do kurzu se promítá také nejistota ohledně nadcházejících prezidentských voleb v USA. Zdá se, že oba hlavní kandidáti nebudou chtít prosazovat politiku silného dolaru.

Překvapivě slabá norská koruna

Dalším překvapením letošního roku je velmi slabá norská koruna. Ta například oslabila o 4,68 % vůči euru od začátku roku. I přesto, že cena ropy je letos stabilní, Norsku se nedaří porazit inflaci. Cena ropy a zemního plynu je pro norskou ekonomiku klíčová, protože tyto suroviny vyváží do Evropy. Červencová inflace v Norsku dosáhla 2,8 %, což představuje nárůst oproti červnové inflaci, která činila 2,4 %.

Jak si vede česká koruna?

České koruně se nedaří vůči britské libře a polskému zlotému. Vůči těmto měnám oslabila o 3,91 % a 3,42 %. Na druhou stranu, vůči euru, což je nejdůležitější měnový pár pro českou ekonomiku, zůstává kurz relativně stabilní. Česká koruna od začátku roku oslabila vůči euru o 1,54 %. To lze považovat za relativní úspěch, protože Česká národní banka zahájila radikální snižování úrokových sazeb. České ekonomice se letos nedaří, takže situace mohla být klidně ještě horší.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí