Důchodové redukční hranice se zvyšují, co to znamená?

štítky Penze Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Při výpočtu starobního důchodu hrají velmi důležitou roli redukční hranice, které budou při výpočtu starobního důchodu v roce 2025 vyšší než při výpočtu starobního důchodu v roce 2024. O kolik se zvyšují? Jaký vliv to má na výpočet starobního důchodu?

Při výpočtu starobního důchodu se z jednotlivých ročních příjmů vypočítá průměrná důchodová mzda neboli osobní vyměřovací základ, kterým je průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě.

Hodnocené příjmy

Při výpočtu starobního důchodu v roce 2025 se osobní vyměřovací základ bude počítat z příjmů, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2024, kdy se dřívější příjmy přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci.

Redukce osobního vyměřovacího základu

Z vypočteného osobního vyměřovacího základu se následně vypočítává procentní výměra důchodu, ale osobní vyměřovací základ se nejdříve redukuje. Do první redukční hranice se započítává ze 100 % a ve druhé redukční hranici z 26 %. K částce osobního vyměřovacího základu nad druhou redukční hranici se při výpočtu starobního důchodu nepřihlíží.

Zvýšení redukčních hranic

Pro rok 2025 se přitom redukční hranice dle návrhu MPSV zvyšují, což bude mít pochopitelně pozitivní vliv na výpočet starobního důchodu. Posunutí první redukční hranice pocítí naprostá většina žadatelů o starobní důchod. V přiložené tabulce máme uvedeny redukční hranice v roce 2024 a v roce 2025.

Redukční hranice 2024 2025
První 19346 Kč 20605 Kč
Druhá 175868 Kč 187312 Kč

U předčasného důchodu jsou redukční hranice stejné

Stanovení redukčních hranic má pochopitelně stejný vliv na výpočet řádného starobního důchodu i předčasného důchodu. Krácení u předčasného důchodu se totiž provádí až z výpočtového základu, tedy po zohlednění redukce.

Výpočtový základ a procentní výměra důchodu

Z osobního vyměřovacího základu se po zohlednění redukčních hranic vypočítá „výpočtový základ“, ze kterého se následně vypočítává procentní výměra důchodu. Redukční hranice tedy nemají vliv na základní výměru státních důchodů, která je ve všech případech stejně vysoká a v roce 2025 bude činit 4690 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Důchody v roce 2025

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí