Ochranná lhůta pro nemocenskou

štítky Penze Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Nemocenskou je možné pobírat i během nemoci po skončení zaměstnání. Podmínkou je nástup na nemocenskou v ochranné lhůtě a výkon zaměstnání, ze kterého bylo odváděno sociální pojištění.

Z dohody o provedení práce se odvádí sociální pojištění pouze v měsících, kde je rozhodný příjem nad limit pro osvobození od sociálního pojištění. Zaměstnání na dohodu o provedení práce s odměnou do limitu (do konce června 10000 Kč a méně) nezakládá účast na nemocenském pojištění a nelze tedy dostávat v případě nemoci nemocenskou.

Zkrácený úvazek a nemocenská

Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění vždy platí, takže zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mají nárok na nemocenskou, kterou vyplácí od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti Okresní správa sociálního zabezpečení. Nemocenská náleží i za soboty a neděle.

Ochranná lhůta je sedmidenní

Zatímco náhradu mzdu, kterou vyplácí v prvních dvou týdnech pracovní neschopnosti zaměstnavatel, lze dostávat na účet pouze za dobu trvání pracovního poměru, tak nemocenskou je možné dostávat i v případě nástupu na nemocenskou v 7denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání. Samotný výpočet nemocenské je stejný, i když se nastupuje na nemocenskou v ochranné lhůtě. Rovněž čerpání nemocenské v ochranné lhůtě nijak nesnižuje souhrnnou podpůrčí dobu u nemocenské.

Na čem závisí nemocenská?

Souhrnná částka nemocenské závisí na dosahovaném příjmu před nemocí. Dlouhodobá nemocenská je při samotném výpočtu zvýhodněna. Výpočty nemocenské v závislosti na předchozí průměrné hrubé mzdě a délce trvání pracovní neschopnosti si můžete vypočítat v naší kalkulačce:

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Náhradní doba pojištění a důchodové nároky

Měsíční částku starobního důchodu (řádného i předčasného) významně ovlivňuje získaná doba pojištění. Do doby pojištění pro důchodové účely se započítávají nejenom období, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění přitom patří i období čerpání nemocenské po skončení zaměstnání v ochranné lhůtě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí