Poradna: Důchodový věk při práci v Německu

štítky Penze Poradna Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Robert: Pracoval jsem téměř deset let v Německu. Zajímalo by mě, jak to budu mít s důchodem? Kdy budu moci do důchodu odejít?

V dotazu bohužel neuvádíte Váš ročník narození, takže Vám nejsem schopen říci, kdy budete moci odejít do důchodu v Česku. Důchodový věk v Česku se postupně prodlužuje. Stejně tak se postupně prodlužuje důchodový věk v Německu.

Dva poměrné důchody

Jestliže jste téměř deset let pracoval v Německu a řádně odváděl sociální pojištění, potom Vám vzniká nárok na poměrný důchod z Německa. Výše důchodu z Německa bude odpovídat průběhu pojištění v Německu, tedy získané době pojištění a výši výdělků v Německu. Nárok na poměrný důchod z Německa Vám vznikne při dosažení důchodového věku dle legislativy v Německu. V Německu je důchodový věk vyšší než v Česku a dle aktuálně platné legislativy se postupně prodlužuje až na 67 let, přičemž takto vysoký důchodový věk bude platit pro občany narozené v roce 1964 a později.

Důchodový věk v Česku

Důchodový věk dle aktuálně platné legislativy v Česku je uveden v příloze číslo jedna zákona o důchodovém pojištění č. 155/1955 Sb. Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Dle současně platné legislativy je řádný důchodový věk v Česku zastropován na 65 let, důchodová reforma však počítá s dalším postupným prodlužováním řádného důchodového věku nad tuto hranici.

Výše důchodu dle pojištění v Česku

Pro přiznání starobního důchodu v Česku je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 35 let. Bez získání minimální doby pojištění nemůže být starobní důchod vůbec přiznán. Do nutné doby pojištění pro přiznání starobního důchodu v Česku se Vám bude započítávat i doba pojištění v Německu. Samotný výpočet poměrného důchodu z Česka však bude záviset na průběhu pojištění v Česku, výdělky v Německu nebudou mít žádný vliv na částku starobního důchodu z Česka.

Závěrem

Důchodový věk v Česku a v Německu se liší. Poměrné důchody z Česka a z Německa, které budou odpovídat průběhu pojištění v každé zemi, budete tedy pobírat od jiného data.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí