Poradna: Kterého zaměstnavatele mám požádat o roční zúčtování daně?

štítky Daně Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Adam: V minulých letech jsem vždy pracoval pouze pro jednoho zaměstnavatele, který za mě vždy zpracoval roční zúčtování daně a dostal jsem daňový přeplatek kvůli splácení hypotéky. V roce 2023 jsem poprvé pracoval pro tři zaměstnavatele. Jak to budu mít s daněmi za rok 2023? Který zaměstnavatel za mě vyřídí daně?

V dotazu neuvádíte, zdali jste pro tři zaměstnavatele pracoval postupně za sebou, nebo jste v některých měsících pracoval i pro dva zaměstnavatele současně. Roli rovněž hraje, zdali jste pracoval pro všechny tři zaměstnavatele na základě pracovní smlouvy, ať už na plný či zkrácený úvazek, nebo jste pro některého ze zaměstnavatelů pracoval i na dohodu o provedení práce.

Práce pro tři zaměstnavatele postupně za sebou

Pokud jste pracoval pro tři zaměstnavatele postupně za sebou, potom můžete požádat posledního zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2023. Pro provedení ročního zúčtování daně budete muset předložit i potvrzení o zdanitelných příjmech od bývalých dvou zaměstnavatelů.

Práce pro dva zaměstnavatele současně

Jestliže jste v některém měsíci roku 2023 pracoval pro dva zaměstnavatele současně, přičemž Vám z obou zaměstnání byla odvedena zálohová daň z příjmu, tak nemůžete požádat o roční zúčtování daně ani jednoho ze zaměstnavatelů a máte povinnost si sám podat daňové přiznání za rok 2023. K daňovému přiznání byste musel doložit potvrzení o zdanitelných příjmech od všech tří zaměstnavatelů.

Srážková daň z dohody o provedení práce

V případě, že jste pracoval pro některého zaměstnavatele na dohodu o provedení práce a hrubé měsíční odměny byly vždy 10000 Kč a méně, potom máte daňovou povinnost splněnou odvedem srážkové daně a daňové povinnosti závisí na tom, zdali jste pro zbývající dva zaměstnavatele pracoval současně nebo postupně za sebou. Srážkovou daň z dohody o provedení práce je možné obdržet zpět (na základě podaného daňového přiznání), ale to se stává při nízkém ročním daňovém základu a v praxi je to zejména situace pracujících studentů či penzistů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí