Poradna: Dvoutýdenní neplacené volno a platba zdravotního pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Kateřina: V červnu jsem se domluvila se zaměstnavatelem na čerpání dvoutýdenního neplaceného volna. Prý si budu muset sama platit zdravotní pojištění. Můžete mi to vysvětlit?

Zdravotní pojišťovna musí za zaměstnance obdržet alespoň zdravotní pojištění vypočtené z minimální mzdy (až na zákonné výjimky). V případě čerpání neplaceného volna po část měsíce tedy závisí, jakou hrubou mzdu za odpracovanou část měsíce budete mít.

Mzda alespoň 17300 Kč

V případě, že budete mít za odpracované dny v červnu hrubou mzdu alespoň ve výši 17300 Kč, tak se při výpočtu zdravotního pojištění žádný dopočet provádět nebude. Z hrubé mzdy Vám bude standardně sraženo 4,5 % a dalších 9 % na zdravotním pojištění za Vás zaplatí Váš zaměstnavatel.

Nižší mzda než 17300 Kč

Pokud však za odpracované dny v červnu budete mít nižší hrubou mzdu než právě 17300 Kč, potom zaměstnavatel zaplatí na zdravotním pojištění 9 % ze skutečné hrubé mzdy a dopočet do částky 2336 Kč (17300 Kč × 13,5 %) bude z hrubé mzdy sražen Vám. V takovém případě by se provedl dopočet do minima a Vaše skutečná sazba na zdravotním pojištění by byla vyšší než právě 4,5 %. Zdravotní pojišťovna totiž musí obdržet alespoň minimální zdravotní pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí