Poradna: Vysoké příjmy v letošním roce a důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiří: Do starobního důchodu bych měl odejít v roce 2025. Přemýšlím, že bych odešel do předčasného důchodu již nyní. Je výpočet důchodu po celý rok stejný? V letošním roce mám hezké peníze, tak chci, aby se při výpočtu důchodu zohlednily co nejvíce.

V případě, že se rozhodnete odejít do předčasného důchodu v roce 2023, tak se Vám budou při výpočtu důchodu hodnotit příjmy v letech 1986 až 2022. Příjmy z roku 2023 tedy měsíční částku starobního důchodu přiznaného v roce 2023 neovlivní. Na doplnění uvádím, že příjmy v letech 1986 až 2022 se přepočtou na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci a z těchto příjmů se vypočítá průměrná hrubá měsíční mzda v současné úrovni.

Termín předčasnosti hraje roli

Jestliže se rozhodnete odejít do předčasného důchodu v roce 2023, tak se při výpočtu použije vždy stejná výpočtová formule, ať už do předčasného důchodu odejdete v dubnu nebo v prosinci. Rozdílné však bude krácení za předčasnost. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení.

Krácení za každých započatých 90 kalendářních dní

Měsíční částka předčasného důchodu závisí na průměrné mzdě za odpracované roky (osobním vyměřovacím základu), získané době pojištění a právě krácení za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. Když tedy odejdete do předčasného důchodu např. v dubnu, tak budete mít vyšší krácení za předčasnost, než když odejdete do předčasného důchodu v prosinci.

TIP: Kalkulačka průměrný mzdy pro důchod

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí