Poradna: Důchodové sankciování studia

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aleš: Dávám si dohromady své důchodové záležitosti. Teď nevím, jaký vliv bude mít na můj důchod studium, když jsem četl, že se již pro důchodové účely nepočítá…, znamená to, že budu mít kvůli studiu nižší důchod?

Měsíční částka starobního důchodu výrazně závisí na získané době pojištění, přičemž do doby pojištění se započítávají nejenom roky, kdy bylo z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění.

Žádný negativní vliv pro Vás

Mezi náhradní doby pojištění patří mimo jiné i studium, ale získané před rokem 2010. V dotazu neuvádíte Vaše datum narození, ale předpokládám, že když se nyní staráte o své důchodové záležitosti, že jste studoval před rokem 2010. To znamená, že studium se Vám bude v zákonném rozsahu započítávat do doby pojištění jako náhradní doba pojištění. Z důvodu studia tedy nebudete mít nižší důchod.

Náhradní doba pojištění od roku 1996

Jako náhradní doba pojištění od roku 1996 se mimo jiné započítávala i doba studia na střední škole, vyšší odborné škole, vysoké škole v České republice po dobu prvních šesti let po dosaženém 18. narozeninách získaná v období před 1. lednem 2010, doba studia se jako náhradní doba pojištění započítává z 80 %. Pravidla pro studium získaná před rokem 1996 byla ještě výhodnější, neboť se započítávalo i studium před 18. narozeninami získané po ukončení povinné školní docházky.

Nevýhoda pro mladší ročníky

Pro lidi, kteří studovali po roce 2009 je samozřejmě nezapočítávání studia pro budoucí výpočet starobního důchodu nepříjemné. Z důvodu studia získají nižší dobu pojištění. To vše dle aktuálně platné legislativy a aktuální konstrukce výpočtu starobního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí