Poradna: Žádost o prohlášení k dani, nebudu doplácet daň?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Tomáš: Po dokončení školy jsem od srpna nastoupil do zaměstnání, mzdová účetní mi řekla, že si můžu požádat o roční zúčtování daně. Teď nevím, abych ještě nějakou daň nedoplácel…

Vzhledem k tomu, že jste pracoval pouze po část roku 2022, tak Vám na základě provedení ročního zúčtování daně vznikne nárok na daňový přeplatek. Pokud jste tedy nějakou část daně z příjmu zaplatil ve výplatách od srpna do prosince. Podání žádosti o provedení ročního zúčtování daně se Vám vyplatí.

Důvody pro daňovou vratku

V roce 2022 jste pracoval pouze v pěti měsících, takže jste vyčerpal slevu na poplatníka pouze v souhrnné výši 12850 Kč (2570 Kč × 5 měsíců). V ročním zúčtování daně za rok 2022 se přitom uplatní sleva na poplatníka ve výši 30840 Kč. Sleva na poplatníka za celý rok se uplatňuje vždy v plné nekrácené výši. I když jste tedy pracoval pouze po část roku 2022, tak mzdová účetní za Vás v ročním zúčtování daně uplatní slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč. Jenom z důvodu čerpání slevy na poplatníka může daňová vratka činit až 17990 Kč (30840 Kč – 12850 Kč). Podmínkou je aby takto vysoká daň z příjmu byla během roku 2022 zaplacena.

Druhým důvodem je čerpání slevy na studenta. V ročním zúčtování daně uplatníte slevu na studenta, za každý měsíc splnění statusu studenta během roku 2022 ve výši 335 Kč.

Z provedení ročního zúčtování daně nemusíte mít žádné obavy, veškerou administrativu za Vás vyřídí zaměstnavatel a ještě obdržíte daňovou vratku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí