Poradna: Kdy si nechat přiznat důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jan: Letos mohu odejít do důchodu bez výplaty o tři roky dříve a stále pracovat nebo pracovat až do důchodového věku a o důchod si tak požádat až aktuálně při starobním důchodu. Která varianta by byla finančně výhodnější?

Aktuálně jsou známé parametry pro výpočet starobního důchodu pouze v roce 2023. Nyní v lednu tedy není možné provádět žádné porovnání s případným výpočtem v následujících letech. Parametry pro výpočet starobního důchodu v roce 2024 budou známé pravděpodobně v září letošního roku. Pro následující roky ještě později. Výpočet starobního důchodu je navíc individuální záležitostí, pro přesné propočty je potřeba znát detailní průběh pojištění.

Nelze jednoznačně rozhodnout

Vzhledem k tomu, že nejsou známé parametry pro výpočet starobního důchodu v roce 2024 a v následujících letech, tak Vám nyní nikdo nemůže dát jednoznačnou odpověď (podloženou konkrétními výpočty) na Vaši otázku.

Do výpočtu vstupuje více proměnných

V praxi je tedy možné se od podzimu do konce daného roku rozhodovat, jestli je výhodnější odejít do důchodu ještě v daném roce nebo až v příštím roce. Porovnávat přesně více jak dva roky při odchodu do důchodu nelze. V každoroční důchodové výpočtové formuli hraje totiž roli inflace, vývoj mezd… z předchozího období, současně je potřeba zakomponovat jednotlivé valorizace apod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí