Jak předejít chybám v investování pro rok 2023?

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Investování jako každá lidská činnost vyžaduje úsilí, práci a sebezdokonalování. Jednou z nejlepších cest je uvědomit si vlastní chyby. Nemusí jít nutně o omyly naše osobní, ale takové, které vyplývají z prostředí a kontextu, v němž investujeme. Kontext letošního roku 2023 je velmi ojedinělý, současný trh se totiž velmi polarizoval.

Polarizovaný trh

Co si pod tímto pojmem představit? Podíváme-li se na předpovědi pro letošní rok, zjistíme, že jsou prakticky dvě. První počítá s tím, že americký Fed vše zvládne a trhy v druhé půli roku zažijí silnou růstovou rallye. Druhá naopak říká, že se finanční svět řítí do záhuby a čeká nás další velký krach. Mezi těmito dvěma názory neexistuje žádná střední cesta. Soukromého investora tak může snadno znejistit, když vidí na obou protikladných stranách neochvějnou jistotu.

Nenechat se zmást

První pravidlo v této situaci je nenechat se ovlivnit ani jednou z nich. Investování vyžaduje vaši zodpovědnost. Investovat do něčeho jen proto, že nějaký známý investor nebo někdo z našeho okolí investuje právě do tohoto aktiva, je velmi špatné rozhodnutí, nejsme-li přesvědčení, že se jedná o dobrou investici pro nás. Je dobré si nechat poradit anebo dopředu udělat podrobnou rešerši, vždy však půjde jen o naše osobní rozhodnutí.

Není důležité mít pravdu

Častou chybou investorů je přání mít pravdu. Typickým příkladem může být člověk, který každý rok předpovídá krach na burze nebo na trhu s nemovitostmi. Takový člověk se rozhodne, že raději nebude investovat. Jenomže krach nepřichází a tato situace se opakuje rok co rok. Až jednou nastane chvíle, kdy se strefí. Je spokojený, že neinvestoval a zabránil tím velkým ztrátám. Problém je však v tom, že přišel o zisk za všechna ta léta, kdy se k investicím neodhodlal. Na burze není důležité mít pravdu, ale vydělávat peníze.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí