Maximalizace daňového odpočtu u penzijka

štítek Daně přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Základ daně za rok 2022 je možné snížit o vklady na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření až o 24000 Kč. Není přitom nutné spořit každý měsíc stejně vysokou částku.

Pro účely vkladu na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření se hodnotí vlastní vklady nad 1000 Kč měsíčně. Právě do částky 1000 Kč měsíčně jsou oba penzijní produkty podporovány státem formou státního měsíčního příspěvku.

Praktický příklad

Pan Jan si spoří na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 3000 Kč měsíčně, dosáhne tedy na maximální daňový odpočet ve výši 24000 Kč (2000 Kč × 12 měsíců).

Praktický příklad

Paní Alena si měsíčně spoří na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 1000 Kč. Základ daně za rok 2022 si tedy nesníží, má nárok pouze na státní příspěvek.

Někteří občané si však pravidelně spoří na svoji smlouvu nižší částku než právě 3000 Kč, např. třeba 1000 Kč, a to s tím, že mají u své penzijní společnosti sjednán daňový automat a v závislosti na aktuální finanční situaci koncem roku se rozhodnou, zdali jednorázově vloží na svoji smlouvu takovou částku, aby maximalizovali daňový odpočet. Na maximální snížení daňového základu je možné dosáhnout i formou jednorázového vkladu.

Praktický příklad

Paní Hana si měsíčně spoří na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 2000 Kč. Pravidelný měsíční vklad ji tedy postačuje na roční daňový odpočet ve výši 12000 Kč. Paní Hana má však u své penzijní společnosti sjednán daňový automat a protože má koncem letošního roku volných 12000 Kč, tak je vloží na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, čímž si zvýší svůj daňový odpočet na maximální částku 24000 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Penzijko a daň z příjmu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí