Poradna: Výdělečná činnost bez pobírání důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vojtěch: Koncem prosince odcházím do předčasného důchodu s pozastavením výplaty. Plánuji dále pracovat, budu mít z důvodu práce vyšší důchod?

V případě, že si požádáte o předčasný důchod bez výplaty, a přitom budete nadále pracovat, tak budete mít po skončení výdělečně činnosti vyšší měsíční důchod. Uvolněný důchod se z důvodu výdělečné činnosti zvýší, sníží se krácení za předčasnost. Měsíční důchod zvýší nejenom výkon zaměstnání, ale i podnikání, a to za předpokladu, že je z takové výdělečné činnosti odváděno sociální pojištění.

Musí být odváděno sociální pojištění

Na doplnění uvádím, že je nutné vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. Uvolněný důchod nezvýší práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou do limitu. Když je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, tak se z ní neodvádí sociální pojištění. U dohody o pracovní činnosti je v roce 2023 limitem pro neplacení sociální pojištění hrubá odměna 3999 Kč a méně. Limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí