Poradna: Jaká je minimální daň z příjmu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Robert: V příštích týdnech chci začít podnikat. Dělám si různé finanční kalkulace a vím, že budu muset platit minimální sociální a zdravotní pojištění. Jak je to však s daní z příjmů? Jaká je minimální částka?

Minimální daň z příjmu se vztahuje pouze na OSVČ, které vstoupí do paušálního režimu, když v měsíční platbě je zahrnuto sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu. V roce 2022 činí měsíční paušální platba 5994 Kč, přičemž minimální daň z příjmu z toho jenom 100 Kč.

Daň z příjmu může být nulová

OSVČ, které do paušálního režimu nevstoupí, a výdaje uplatňují ve skutečné výši nebo výdajovým paušálem, však již na dani z příjmu fyzických osob při nízkém zisku platit nemusí nic. Legislativou není přímo stanoven hrubý zisk, do kterého se daň z příjmu neplatí. Záleží na množství uplatněných daňových slev, daňových odpočtů a případně souhrnné částce daňového zvýhodnění na děti.

  • Když daňový poplatník v daňovém přiznání uplatní pouze základní daňovou slevu na poplatníka, na kterou mají nárok všichni, tak se neplatí nic na dani z příjmu až do daňového základu ve výši 205600 Kč. Sleva na poplatníka totiž činí 30840 Kč a vypočtenou daň v těchto případech sníží až do nuly.

Daňový bonus

Dokonce i OSVČ nemusí v některých případech platit nic na dani z příjmu, a ještě obdržet od státu daňový bonus, a to v případech, kdy uplatněné daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí