Poradna: Předdůchod a brigáda na DPP

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Anna: Odešla jsem do předdůchodu, myslela jsem, že už nebudu pracovat. Teď mám ale možnost dělat zajímavou práci na pár hodin denně na DPP. Můžu v předdůchodu pracovat? A pokud ano, kolik si mohu vydělat?

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření. Předdůchodci tedy nedostávají žádné peníze od státu a na předdůchodce se tedy nevztahují žádná legislativní opatření, která platí pro předčasné důchodce. To znamená, že si během čerpání předdůchodu můžete libovolně přivydělat. Můžete pracovat na základě pracovní smlouvy nebo některé z pracovních dohod, nejste nijak omezena a Vaše hrubá mzda nebo hrubá odměna není nijak zastropována.

DPP a zdanění

Při práci na dohodu o provedení práce nebudete z hrubé měsíční odměny platit sociální a zdravotní pojištění, když Vaše hrubá měsíční odměna bude 10000 Kč a méně. Při překročení tohoto limitu Vám již sociální i zdravotní pojištění bude z hrubé odměny sraženo a pojistné za Vás bude platit i Váš zaměstnavatel.

I předdůchodci mají nárok na uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2570 Kč měsíčně. Podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele, přičemž to lze učinit i pro práci na DPP. Do hrubé měsíční odměny ve výši 17100 Kč nebudete nic platit na dani z příjmu, stejně jako ostatní zaměstnanci.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí