Poradna: Nutnost druhé práce

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jitka: Neustále zdražování mě nutí hledat ke svému zaměstnání brigádu. Mám možnost pracovat na dohodu o provedení práce. Je nějaké příjmové a hodinové omezení? Jaké budu platit daně, abych věděla, kolik mi zůstane, děkuji.

Na základě dohody o provedení práce můžete pracovat pro každého zaměstnavatele maximálně 300 hodin ročně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně se hodinový limit posuzuje u každého zvlášť. Výše hrubé měsíční odměny není nijak omezena. Ke svému hlavnímu zaměstnání si můžete na DPP libovolně přivydělat, a to pro více zaměstnavatelů současně.

Kdy se neplatí pojistné?

Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Limit se opět posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Při překročení limitu se již sociální a zdravotní pojištění odvádí ve standardní výši, tj. zaměstnanec 4,5 % na zdravotním a 6,5 % na sociálním pojištění a zaměstnavatel 9 % na zdravotním a 24,8 % na sociálním pojištění.

Daň z příjmu platit budete

Vzhledem k tomu, že prohlášení k dani máte podepsáno u hlavního zaměstnavatele, tak z brigády na DPP budete vždy platit daň z příjmu. Nebudete totiž moci uplatnit žádnou daňovou slevu (uplatňujete u hlavního zaměstnavatele). Daň z příjmu činí 15 % z hrubé odměny. Nepředpokládám, že by hrubá odměna překročila limit pro odvod vyšší 23% sazby daně z příjmu. Na doplnění uvádím, že pokud budete mít alespoň v jednom měsíci hrubou měsíční odměnu z DPP 10001 Kč a více, potom si budete muset sama podat daňové přiznání a nebudete moci požádat žádného zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí