Ropa se podívala pod 100 dolarů za barel

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Opravdu nečekaný vývoj zažíváme na cenách ropy. Jen málokdo předpokládal, že se v létě 2022 cena dostane pod 100 dolarů za barel. V létě naopak ceny pohonných hmot rostou díky vysoké poptávce. Jak tedy nečekaný pokles ceny vysvětlit?

Nepředvídatelnost budoucnosti

Ještě než se pokusíme vysvětlit, proč cena ropy klesá, podtrhneme skutečnost, na kterou se často zapomíná. Nikdo nedokáže předpovědět s jistotou budoucnost. Mnoho faktorů mluvilo pro růst cen ropy: silná poptávka, tažená znovuotevřením čínských regionů, Ruská invaze na Ukrajinu a s ní spojená embarga na dovoz ruské ropy, vysoká cena energií a mnoho dalších vlivů. Nikdo nepředvídal tak vysoký pokles. Analytikům a specialistům trhů nelze důvěřovat stoprocentně a investoři by na to neměli zapomínat.

Příčina poklesu

V dlouhodobém horizontu skutečně není důvod pro pokles cen ropy. Celý sektor je značně podfinancován. Ropné společnosti budou muset investovat značné prostředky do hledání nových ropných polí, jejich budování a údržbu současných. Jelikož se jedná o dlouhodobé investice, ropní magnáti musí napřed vytvořit rezervy a výhledy na cenu ropy musí být pozitivní. Cena ropy okolo 130 dolarů bude nová běžná cena. Co však tedy způsobilo pokles během posledních dnů? Přijatelným vysvětlením je burzovní spekulace. Z důvodu zvedání sazeb v USA nás čeká ekonomická recese, a ta způsobí přirozeně pokles poptávky po černém zlatu. Cena ropy by tedy tudíž klesnout. Spekulanti si pamatují nedávný pád ropy k 20 dolarům za barel díky Covidu. A tak sázejí na opakování tohoto fenoménu. Burzovní spekulace pak tlačí cenu dolů.

Změna životního stylu

Spotřeba ropy ve světě roste. V dobách recese sice klesne její spotřeba, ale pouze na krátkou dobu. Díky rostoucí životní úrovní a demografické explozi mimo západní svět, roste i poptávka po ropě. Čím dál víc lidí na planetě si zvyká na konzumní styl života. Ten pak přirozeně tlačí na poptávku po ropě. Jediným trendem vedoucím k trvalému poklesu poptávky by byla změna životního stylu na celé planetě. Avšak k této změně v nejbližších letech neschyluje. To je důvod proč cena ropy bude nadále růst i přes různé poklesy, které nyní zažíváme.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí