Poradna: Začínám podnikat, jakou mám dávat splatnost faktury?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tomáš: Od července jsem začal podnikat. Jakou mám dávat splatnost u faktur? Samozřejmě bych preferoval co nejdřívější úhradu…

Pro vystavení faktury je vhodné mít nějaký jiný doklad – např. objednávku, smlouvu…, přičemž v těchto písemnostech s obchodním partnerem je vhodné domluvit splatnost faktury. Zejména drobným živnostníkům rychlé úhrady vystavených faktur hodně pomáhají ve finančním plánování, takže pokud se domluvíte např. na týdenní splatnosti a druhá strana to bude akceptovat, tak můžete dostávat platby již po týdnu. Nejedná se však o běžnou praxi, neboť pokud není odběratelem fyzická osoba, tak proces schválení obdržené faktury v každé firmě několik dní trvá. Pravděpodobně nejčastější splatnost u faktur je 14 dní.

Splatnost faktury dle legislativy

Na doplnění uvádím, že legislativou je splatnost faktury upravena v § 1963 občanského zákoníku, kde je uvedeno, že je-li obsahem vzájemného závazku podnikatelů dodat zboží nebo službu za úplatu, tak je cena splatná, aniž je zapotřební výzvy k placení, do třiceti dní od dne, kdy byla dlužníku doručena faktura. Při vzájemném nesjednání splatnosti je potřeba vycházet z této legislativní úpravy. Současně platí, že sjednat dobu splatnosti delší než 60 dní lze jen tehdy, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé.

Nutnost hlídání faktur

Většina OSVČ má v praxi zkušenosti s neuhrazenými fakturami, proto je vhodné hlídat úhradu veškerých vydaných faktur a případné včas neuhrazené faktury řešit co nejdříve po splatnosti. Často se jedná o nedopatření, které se vyřeší jedním telefonem. Čím delší je doba od neuhrazení faktury, tím následně klesá pravděpodobnost její budoucí úhrady.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí