Poradna: Invalidní důchod a nemocenská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Soňa: Přes půl roku jsem v invalidním důchodu a pracuji na zkrácený úvazek. Teď budu asi tři týdny nemocná. Mám nárok na nějaké peníze, když jsem v invalidním důchodu?

Invalidní důchodci mohou pracovat, u invalidních důchodců prvního a druhého stupně se dokonce předpokládá, že budou pracovat a mít příjem, ze kterého se platí sociální pojištění, neboť doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se při výpočtu starobního důchodu nehodnotí jako náhradní doba pojištění. Pro důchodové účely je náhradní dobou pojištění pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Nárok na nemocenskou

V případě pracovní neschopnosti mají příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně nárok na nemocenskou za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci. Omezení nároku na nemocenskou se týká příjemců starobního důchodu a invalidního důchodu třetího stupně, kteří mají dle § 28 zákona o nemocenském pojištění nárok na nemocenskou nejvýše po dobu 70 kalendářních dní.

Náhrada mzdy v prvních 14 dnech

Během prvních dvou týdnů pracovní neschopnosti náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnancům jejich zaměstnavatel. Nemocenská se dostává na účet až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Na náhradu mzdy mají nárok i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek, kteří pobírají invalidní důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí