Poradna: Brigáda a předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Milan: Jsem v předčasném důchodu a nyní mám nabídku na červenec a srpen na brigádu na dohodu o provedení práce. Mohu takovou práci přijmout?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se platí sociální pojištění. Pokud předčasný důchodce takový příjem má, potom mu nenáleží výplata starobního důchodu. Dostávat na účet současně předčasný důchod a příjem z brigády je možné pouze za předpokladu, že z brigády nevzniká povinnost platit sociální pojištění.

Limity pro DPP a DPČ

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti, když je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně. Předčasní důchodci tedy mohou pracovat současně pro více zaměstnavatelů s hrubou odměnou do limitu a budou k odměnám ze zaměstnání normálně dostávat státní důchod.

Pracovat můžete, ale…

Jestliže jste ještě nedosáhl řádného důchodového věku, tak můžete práci na dohodu o provedení přijmout jenom, když hrubá měsíční odměna bude 10000 Kč a méně. V případě, že jste však již v mezidobí od zahájení čerpání předčasného důchodu dosáhl řádného důchodového věku, potom můžete mít z dohody o provedení práce libovolně vysokou hrubou odměnu. Příjmové opatření pro předčasné důchodce platí pouze do dosažení řádného důchodového věku, potom již nikoliv.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí