Poradna: Předčasný důchod a limit pro příjmy z nájmu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Josef: Před dvěma měsíci jsem odešel do předčasného důchodu. Četl jsem, že předčasný důchodce nesmí mít další příjmy nad nějaký limit. Dlouhodobě pronajímám byt, kolik tedy mohu od nájemce inkasovat?

Předčasní důchodci nemohou mít do dosažení řádného důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. To znamená, že předčasní důchodci nemohou mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Pracovat tedy mohou např. na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Pro nájem není žádný limit

Příjem z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu však nepodléhá odvodům na sociálním pojištění. A to bez ohledu na výši těchto příjmů. Předčasní důchodci tak mohou mít libovolné příjmy, ze kterých se neplatí sociální pojištění. V příjmech z nájmu bytu tedy nejste nijak omezen a můžete mít stejné nebo vyšší příjmy z nájmu, než jste měl před odchodem do důchodu. Na doplnění uvádím, že příjmy z nájmu je nutno zdanit, přiznání předčasného důchodu neznamená, že není potřeby vyplňovat a podávat daňové přiznání. V daňovém přiznání za rok 2022 však uplatníte slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč, stejně jako ostatní daňoví poplatníci. Výdaje z nájmu je možné uplatnit ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí