Kdy se důchod nezvyšuje v příkladech

štítky Penze Právo přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V praxi dochází k situacím, že někteří příjemci státního důchodu mají pocit, že mají nárok na zvýšení důchodu a není tomu tak, podívejme se na některé vybrané z nich.

Příklad 1) Dosažení řádného důchodového věku

Paní Helena odešla před dvěma roky do předčasného důchodu a 15. června dosáhne řádného důchodového věku. Paní Helena se mylně domnívá, že se jí předčasný důchod přepočítá a nebude už krácený, není tomu tak. Předčasný důchod je trvale krácený.

Příklad 2) Krátkodobá práce v penzi

Penzista Zdeněk pracoval půl roku na zkrácený úvazek a chce si z důvodu této práce požádat o zvýšení důchodu. Podmínkou pro zvýšení důchodu výdělečnou činností v penzi je výkon činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění po dobu alespoň 360 kalendářních dní. Pan Zdeněk tuto podmínku nesplňuje a důchod se mu nezvýší.

Příklad 3) Pobírání důchodu 10 let

Paní Marie pobírá starobní důchod necelých deset let a očekává, že z důvodu pobírání důchodu na účet po dobu deseti let se jí její důchod zvýší. Délka pobírání starobního důchodu nemá vliv na výši státního důchodu. Z důvodu dosažení desetiletého „výročí“ ke zvýšení státního důchodu nedojde.

Příklad 4) Přijmutí dítěte na VŠ

Paní Alice pobírá po manželovi vdovský důchod a její dcera byla přijata na vysokou školu. Přestože studium dcery na VŠ bude pro paní Alici znamenat vyšší finanční výdaje, tak vdovský důchod se z tohoto titulu nezvýší.

Petr Gola

Další články k tématu Přepočítání důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí