Poradna: Pracující důchodce a nemoc

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zdeněk: Již dva roky jsem ve starobním důchodu a pracuji na zkrácený úvazek. Nyní jsem poprvé v důchodu nemocný. Budu během nemoci dostávat nějaké peníze, když jsem v důchodu?

V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně příjmu a výdělečné činnosti. Můžete tedy pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou a mít nadprůměrnou hodinovou mzdu. Samozřejmě i pracující starobní důchodce může být nemocný, v takovém případě mu náleží náhrada mzdy a následná nemocenská pouze v případě účasti na pojištění.

Zkrácený úvazek nevadí

Ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální pojištění, proto takové zaměstnání zakládá účast na pojištění a případně vzniká nárok na finanční zajištění během pracovní neschopnosti.

Náhrada mzdy od zaměstnavatele

V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti jsou zaměstnanci finančně zajištěni formou náhrady mzdy, kterou jim vyplácí zaměstnavatel. Za první dva týdny tedy obdržíte náhradu mzdy. Případná nemocenská náleží až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti, stejně jako ostatním zaměstnancům.

Omezení nemocenské

Na doplnění uvádím, že zaměstnaní starobní důchodci mohou pobírat nemocenskou maximálně po dobu 70 kalendářních dní a nejdéle do skončení pracovního poměru.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí