Poradna: Bude se mi počítat studium do důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Michal: Za tři roky půjdu do důchodu, chci si vypočítat důchod, ale nevím, jestli se mi bude počítat studium, ano nebo ne?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění a výši osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé mzdě v současné hodnotě). Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, ale i tzv. náhradní doby pojištění.

Nepočítá se studium od roku 2010

Jako náhradní doba pojištění se v zákonném rozsahu započítává studium před rokem 2010. Studium od roku 2010 se již jako náhradní doba pojištění nezapočítává. Jestliže za tři roky dosáhnete řádného důchodového věku, tak se Vám ještě studium v zákonném rozsahu počítá, stejně jako se počítalo současným penzistům. Právě nezapočítávání doby studia jako náhradní doby pojištění značně negativně ovlivní výpočet starobních důchodů současných studentů a nedávných absolventů.

Výpočtová formule se každoročně mění

Na doplnění uvádím, že výpočtová formule starobního důchodu je každoročně odlišná a v letošním roce nelze přesně vypočítat, jak vysoký starobní důchod budete mít za tři roky. Při případném výpočtu je potřeba počítat pouze s orientační částkou důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí