Poradna: Pracující důchodce a zvýšení důchodu od června

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Aleš: Před necelým rokem jsem odešel důchodu a stále pracuji. Od června se mají důchody zvyšovat. Jak se zvýší můj důchod, když pořád pracuji?

Každý státní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Od června se zvyšují všechny státem vyplácené důchody tak, že procentní výměra důchodu se zvýší o 8,2 %. Základní výměra důchodu zůstává pořád stejně vysoká, tj. 3900 Kč. Na výpočtový vzorec nemá vliv, zdali se jedná o starobní důchod nebo invalidní důchod nebo příjemce důchodu nemá žádný jiný příjem či naopak má nadpůrměrné příjmy ze zaměstnání. Z toho důvodu, že aktuálně pracujete se Vám tedy důchod nebude zvyšovat podle nějakého jiného vzorce.

Odpracovaných 360 dní = zvýšení důchodu

Jakmile však odpracujete při pobírání řádného starobního důchodu 360 kalendářních dní, tak budete mít nárok na zvýšení důchodu. Za každých odpracovaných 360 kalendářních dní se zvyšuje výpočtový základ důchodu o 0,4 %. Nárok na zvýšení důchodu z důvodu práce ve starobním důchdou vzniká během pobírání starobního důchodu i opakovaně. Vždy po odpracování 360 kalendářních dní si budete moci písemně požádat o zvýšení důchodu na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Podání vlastní žádosti je nutností, automaticky se důchod z důvodu práce v penzi nezvyšuje.

Nutnost odvádění sociálního pojištění

Na doplnění uvádím, že pro zvýšení starobního důchodu z důvodu výdělečné činnosti v penzi je nutné, aby se z takové práce odvádělo sociální pojištění. To není splněno při práci na některou z pracovních dohod s hrubou odměnou do limitu. Z práce na klasickou pracovní smlouvu (i zkrácený úvazek) se sociální pojištění odvádí vždy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí