Poradna: Podnikání a zvýšení důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Oldřich: Mám nárok na zvýšení důchodu, když ve starobním důchodu podnikám a podávám daňové přiznání, přehled na ČSSZ a platím zdravotní pojištění. Můj příjem je cca 100 tisíc Kč a po uplatnění výdajů paušálem mám čistý příjem cca 40 tisíc Kč?

Práce v řádném starobním důchodu je skutečně důvodem pro zvýšení státního důchodu. Starobní důchod se zvyšuje za každých získaných 360 kalendářních dní pojištění. O zvýšení důchodu je přitom nutné si písemně požádat na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Za každých získaných 360 kalendářních dní pojištění se zvyšuje výpočtový základ o 0,4 %.

Podnikání a získání pojištění

Mezi rozhodné dny pro zvýšení důchodu se však hodnotí pouze období, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění. Období, kdy není z příjmu odváděno sociální pojištění, se nepočítá a takové dny státní důchod nezvýší. Platba zdravotního pojištění pro tyto účely nerozhoduje.

Vedlejší samostatná výdělečná činnost

Při výkonu samostatné výdělečné činnosti ve starobním důchodu se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Sociální pojištění se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti neplatí, pokud je hrubý zisk do limitu. Např. za celý kalendářní rok 2021 je limitem pro neplacení sociálního pojištění hrubý zisk do 85058 Kč.

Závěrem

Roky, kdy jste podnikal a z vedlejší samostatné výdělečné činnosti neodváděl sociální pojištění, se Vám tedy nehodnotí pro zvýšení důchodu. Jestliže jste však v některých letech sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti platil, potom Vám takové roky podnikání důchod zvýší. Při splnění podmínky pro zvýšení důchodu je však nutné si o zvýšení požádat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí