Rok 2021 na pražské burze

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Naše burza má za sebou velmi pozitivní rok. Pražský index PX za tu dobu poskočil o 39 %. Rok 2021 byl ve znamení růstu a dohánění světových trhů, které však rostly již od poloviny roku 2020. Pražská burza tak alespoň trochu srazila náskok západní Evropy.

Růst objemu z obchodovaných akcií

Pražská burza dlouhodobě trpěla nezájmem investorů. Každý rok objemy pravidelně klesaly, navíc mnoho titulů jako Pegas nebo Fortuna se po pár letech stáhlo. Nejenom růstem, ale i svými objemy burza loni potěšila domácí investory, objem obchodů dosáhl 140,5 miliard korun. Na tom se nejvíc podílel polostátní ČEZ, který tvořil za uplynulý rok třetinu. Pražské burze by prospělo, kdyby objemy začaly růst a ona mohla konečně přilákat více zahraničních investorů a tím i prostředků do českého ekonomického prostředí.

Nejúspěšnější akcie Pilulka

Síť lékáren a e-shop Pilulka byla nejvíce růstovou akcií za rok 2021, vyrostla o neuvěřitelných 188 %. Hodnota celé firmy podle maximálního kurzu (1685 Kč) dosáhla hodnoty 4,2 miliardy korun. Avšak akcie Pilulky se neobchodují na hlavním trhu pražské burzy, ale trhu START. Tudíž se tento růst nepromítá do akciového indexu PX. Na burze START jsou mnohem menší objemy, což je důvodem toho, proč jsou ceny akcií Pilulky na svých maximech. Stačí totiž jen malý okruh zájemců, aby vyšrouboval jejich cenu nahoru. Investory v poslední době nedoradily prodeje provozního ředitele Michala Hanáčka. Insiders prodej je často negativním signálem pro cenový vývoj dané akcie. Úspěch Pilulky je tak velmi křehký a jen těžko zopakuje loňský výkon.

ČEZ a ČZG

Tyto dvě stabilní společnosti předvedly loni velmi dobrý výkon. Česká zbrojovka rostla hlavně díky nákupu slavné americké firmy Colt a vzrostla tak o 73 %. ČEZu se dařilo vlivem rostoucích cen elektrické energie, jeho akcie poskočily o 60 % a dostaly se na svá devítiletá maxima. ČEZ potěšil akcionáře i historickou dividendou, která dosáhla 52 korun. Ceny energií jen tak rychle neklesnou. Německá vláda chce i nadále pokračovat v postupném nahrazování zdrojů energie obnovitelnými. V důsledku toho cena elektřiny v našem regionu poroste, a to zejména příští zimu. Akcie ČEZu tak budou poutat pozornost investorů i nadále.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí