Poradna: Partnerka bez příjmu a daně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Vladimír: Partnerka pečuje na rodičovské dovolené o naši dceru, žijeme pouze z mého platu. Můžu si alespoň nějak snížit daně?

V dotazu nepíšete, zdali jste zaměstnanec nebo OSVČ, takže odpovím obecněji. V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání můžete samozřejmě uplatnit daňové zvýhodnění na dceru. Jestliže se Vaše dcera narodila již v roce 2020 a dříve, potom uplatníte daňové zvýhodnění v plné roční částce 15204 Kč.

Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Vzhledem k tomu, že Vaše partnerka je na rodičovské dovolené a pobírá pouze rodičovský příspěvek, tak nemá rozhodné příjmy, pro které by daňové zvýhodnění na dceru uplatnila. Daňové zvýhodnění na dceru uplatňujete Vy. Jestliže jste zaměstnanec, tak můžete již měsíčně v poměrné výši, potřeba je nárok na daňové zvýhodnění mzdové účetní doložit (rodným listem dítěte a prohlášením, že daňové zvýhodnění uplatňujete pouze Vy).

Nárok na daňový bonus

Daňové zvýhodnění snižuje přímo roční vypočtenou daň z příjmu. V případě, že je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, potom vzniká dokonce nárok na daňový bonus, a to právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmů.

Sleva na manželku Vám nenáleží

U manželských párů, kde druhý z manželů má vlastní rozhodné roční příjmy nepřekračující 68 tisíc Kč, může druhý z manželů uplatnit ještě v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání slevu na manželku (manžela) ve výši 24840 Kč. Protože jste však s partnerkou nevstoupili do svazku manželského, tak tuto slevu uplatnit nemůžete, i když Vaše partnerka nemá vlastní rozhodné příjmy vyšší než 68 tisíc Kč (rodičovský příspěvek se do limitu nepočítá).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí