Poradna: Musím jako zaměstnanec platit zdravotko z podnikání?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Filip – mám možnost si při zaměstnání přivydělávat jako OSVČ, musím v takovém případě platit zdravotní pojištění? Vždyť ho platím jako zaměstnanec…

Zdravotní pojištění je povinnou daní, přičemž není stanoven žádný strop pro jeho neplacení. Zdravotní pojištění se tedy odvádí z jakkoliv vysoké mzdy nebo jakkoliv vysokého vyměřovacího základu ze samostatné výdělečné činnosti. Přestože tedy odvádíte ze zaměstnání na zdravotním pojištění 4,5 % z hrubé mzdy a dalších 9 % z hrubé mzdy za Vás platí zaměstnavatel, tak budete muset platit zdravotní pojištění z dosaženého skutečného vyměřovacího základu.

Výpočet ze skutečného vyměřovacího základu

Vzhledem k tomu, že výkon samostatné výdělečné činnosti je pro Vás vedlejším příjmem k zaměstnání, tak se Vaše samostatná výdělečná činnost považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, což znamená, že při výpočtu zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Na praktickém příkladu, Vám vypočítám, kolik se zaplatí za rok na zdravotním pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

Praktický výpočet

Pan XY vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Za rok 2021 bude mít hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) ve výši 120000 Kč. Skutečný vyměřovací základ je tedy 60000 Kč (polovina daňového základu). Při sazbě zdravotního pojištění 13,5 % činí roční zdravotní pojištění v případě pana XY 8100 Kč (60000 Kč × 13,5 %).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí