Studenti a nemocenská

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Řada studentů si během letních prázdnin přivydělává. Kdy mají pracující studenti nárok na nemocenskou?

Samotné studium účast na nemocenském pojištění nezakládá. Nepracující studenti tedy nemohou v případě nemoci během studia dostávat nemocenskou. Nárok na nemocenskou mají pouze výdělečně činní studenti, kteří mají příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Nemocenská jim v takovém případě náleží od 15. kalendářního dne nemoci. V praxi si studenti nejčastěji přivydělávají na zkrácený úvazek, dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Podívejme se na jednotlivé typy přivýdělku a nárok na nemocenskou.

Zkrácený úvazek

Z hrubé mzdy na zkrácený úvazek se vždy platí sociální pojištění, bez ohledu na výši hrubé mzdy. Studenti pracující na zkrácený úvazek tedy mají nárok na nemocenskou. Při práci na zkrácený úvazek může být hrubá měsíční mzda nižší než 15200 Kč, což je minimální mzda platná pro práci na plný úvazek v letošním roce. Nárok na nemocenskou vzniká např. i v případě, že hrubá mzda na zkrácený úvazek činí 12000 Kč.

Dohoda o provedení práce

Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se odvádí sociální pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10001 Kč a více. Pokud si student přivydělává na dohodu o provedení práce a hrubá odměna je nad limit, potom mu vzniká i nárok na nemocenskou v případě pracovní neschopnosti.

Dohoda o pracovní činnosti

Z hrubé odměny z dohody o pracovní činnosti se odvádí sociální pojištění, když je hrubá měsíční odměna 3500 Kč a více a v takovém případě náleží i nemocenská. Když je však hrubá měsíční odměna např. jenom 10000 Kč, tak je potřeba počítat s nízkou nemocenskou, neboť její částka se vypočítává z rozhodného příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí