ECB pokračuje ve štědrém nakupování finančních aktiv

štítky Koronavirus Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Málokdo čekal, že by Evropská centrální banka změnila svou měnovou politiku a zvedla například úrokové sazby. Spíše se čekalo, jestli se naznačí nějaká možná změna v přístupu. Nestalo se tak a i v následujících třech měsících bude ECB nakupovat finanční aktiva za 80 miliard eur měsíčně.

Hlavně nic neměnit

Na tradiční tiskové konferenci představitelé ECB několikrát důrazně opakovali, že se v nastaveném kurzu nic měnit nebude. V podstatě se zopakovala stejná situace jako před třemi měsíci. Hospodářský růst se pomalu vrací, inflace je v pořádku, ale ještě není čas cokoliv měnit a bude to tak do září.

Nespokojenost některých centrálních bankéřů

Prozatím se rozhodnutí ECB zdá jako jediné možné. Avšak v kuloárech se šeptá, že především němečtí a nizozemští centrální bankéři jsou s nastaveným kurzem nespokojení. Podle nich by ECB měla skončit se štědrou podporou evropské ekonomiky a začít připravovat investory, politiky a ekonomické činitele na utažení kohoutků s hotovostí. Vedení nizozemské centrální banky již otevřeně prohlásilo, že chce dosáhnout snížení objemu nákupu aktiv ECB ve třetím čtvrtletí 2021. Je tedy jasné, že v září budou debata a možné rozhodování živější než na předprázdninovém zasedání ECB.

Bude ČNB první?

V českých podmínkách se diskutuje hlavně o zvýšení úrokových sazeb o 0,25 % na 0,5 %. Poznamenejme, že toto zvýšení je vzhledem k tříprocentní inflaci pořád velmi malé. Letošního 2. června hlasoval na zasedání bankovní rady jeden její člen, Tomáš Holub, pro zvýšení sazeb už tento měsíc. Jako důvod uvedl velmi rychlý návrat ekonomických aktivit do normálu a nutnost zakročení proti inflačním tlakům. Jeho hlas je překvapující, protože se obecně očekávalo, že se o zvýšení sazeb bude vášnivě rokovat až v srpnu. Existuje tedy reálná šance, že ČNB začne utahovat měnovou politiku mnohem dříve než ECB. Což by byla dobrá zpráva pro střadatele.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí