Jak si povede Coinbase na akciových trzích ?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nejočekávanější IPO pro tento rok na Wall Street proběhlo 14. dubna. Je to den, kdy se firma Coinbase, která umožňuje nákup a prodej kryptoměn, začala obchodovat na newyorské burze. Nejednalo se o klasické IPO, tedy úpis akcií, ale o přímou kótaci. To znamená, že se budou moci na burze obchodovat již existující akcie firmy Coinbase.

Počáteční cena: 250 dolarů

Největší americká společnost obchodující s kryptoměnami vstupuje na burzu s doporučeným kurzem 250 dolarů za kus. Počet akcií směřujících na burzu je téměř 131 milionů kusů. Všech akcií je potom více jak 261 milionů, což dává firmě virtuální hodnotu 65,3 miliard dolarů. Jedná se tedy o největší valorizaci od roku 2019, kdy na burzu vstupovala firma Uber.

Akcie a kryptoměny

Tento vstup na burzu není pouze příběhem o velmi úspěšné společnosti, ale také o pomalém uznání kryptoměn ve světě akcií a investičních fondů. Přestože velké společnosti, a to zejména ty finanční, neustále upozorňují na nebezpečí kryptoměn coby investicí, přijetí společnosti provozující největší burzu kryptoměn v USA je velké vítězství pro jejich příznivce. Právě zakoupením akcií Coinbase můžete investovat do kryptoměn klasickou cestou: nákupem akcií. Ocenění akcií Coinbase a hodnoty bitcoinu a ostatních krypto měn je provázané. Bitcoin si díky vstupu Coinbase na burzu vytvořil nový rekord 64000 dolarů.

Velmi dobrý obchodní model

Na rozdíl od nových technologických společností, které vstupují na burzu, aby získaly nové prostředky pro svůj růst nebo pro získání kapitálu, je Coinbase velmi málo zadlužená. Nyní je navíc již zisková. V roce 2020 společnost dosáhla zisku 322 milionů dolarů. Čistý zisk pro letošní rok zůstává neznámý, ale tržby za první fiskální pololetí 2021 naznačují silný růst. Tržby v roce 2020 byly na úrovni 1,3 miliardy dolarů. Za první pololetí amerického fiskálního roku jsou již 1,8 miliard dolarů. Je tedy pravděpodobné, že pokud bude i druhé pololetí stejně tak dobré, firmu čeká více než stoprocentní růst. Jedinou velkou neznámou a nebezpečím zůstává cena bitcoinu. Kdyby se zřítila, mělo by to pro Coinbase katastrofický následek.

První den na burze

Podle očekávání zájem o akcie byl enormní. Za několik desítek minut cena jedné akcie vystřelila nad 420 dolarů za kus. Což znamenalo, že hodnota společnosti překonala magickou hranici 100 miliard dolarů. Následně akcie oslabovala až na 311 dolarů, avšak první den na americké burze zakončila na ceně 328 dolarů. To je mnohem více než předpokládaných 250 dolarů. První den potěšil jejího generálního ředitele Briana Armstronga, který vlastní přes 39,6 milionů akcií.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí