Cenová bublina nemovitostí

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Je všeobecně zažitá informace, že pokud lidé investují do nemovitostí, je to jeden z nejlepších počinů s penězi. V poslední době se však často hovoří o jakési bublině na trhu s nemovitostmi. Pojďme se tedy společně podívat jaképak příčiny stojí za takovouto cenovou bublinou.

Pokud se zamyslíme proč jsou ceny dnešních nemovitostí tak velice nadhodnoceny, musíme se především podívat do minulosti. Začněme v 70. letech minulého století a připomeňme si tehdejší narozené silné ročníky, kteří právě dnes nejvíce řeší bydlení a investice do nemovitostí. Právě jejich poptávka pohání ceny nemovitostí stále vzhůru. Dále k napětí dnešních cen rozhodně pomohla pokleslá výstavba bytů v 90. letech minulého století. To způsobilo, že dnes není dostatek bytů k pokrytí poptávky a developerské projekty rostou jako houby po dešti. Posledním a také velice důležitým vlivem na stav dnešních cen bytů a domů je větší zpřístupnění hypoték na bydlení pro stále méně movitější zájemce o půjčku na bydlení v České republice.

Pokud se podíváme jak v dnešní době na obchodu s nemovitostmi profitují developeři, je nám jasné, že stav s obchodováním nemovitostmi rozhodně v budoucnosti zažije korekci. Každý rok totiž postaví soukromí investoři okolo tisíce developerských projektů, kde každý takovýto projekt obsahuje průměrně kolem stovky bytových jednotek. Z dlouhodobých prognóz vyplývá, že hodnota bytů klesne v době splasknutí poptávkové bubliny až o pětinu své ceny. Říci však, kdy tato situace nastane je velice obtížné. Nepočítejme však s desítkami let. Logicky nám ze všech známých informací vyplývá, že korekci cen nemovitostí můžeme čekat za tři, čtyři roky.

Předpokládáme, že se po „splasknutí“ obchod s nemovitosti více uklidní a cena bytů se ustálí na dlouhodobě přijatelné ceně.

Jenže je zde ještě další problém související s nemovitostmi. Měli by se na něj připravit především lidé, kteří pronajímají nemovitosti a vybraný nájem používají na splácení své hypotéky. V současnosti totiž probíhá velký souboj bankovních ústavů o zájemce o hypotéky. V nedávné době uvedla na trh Hypoteční banka a. s. první hypotéku se čtyřicetiletou splatností. Klesl tak ještě více požadavek na výši příjmů u žadatele o hypotéku (na jeden a půl milionovou hypotéku je třeba minimální příjem 14 700 Kč). Další banky budou jistě následovat, postupně své služby zdokonalovat a požadavky na bonitu žadatele snižovat. Je tedy jasné, že člověk s čím dál menšími příjmy a životní úrovní bude mít šanci si na své bydlení půjčit.

Lidé nejsou hloupí a nebudou bydlet v nájmu po dlouhou dobu jen proto, aby pronajímateli splatili hypotéku na byt, ve kterém bydlí. Je potom možné, že pronajímatelé budou velice málo narážet na člověka zajímajícího se o pronájem na delší dobu.

V posledních letech nemusely banky prodat ani desítku nemovitostí v důsledku nesplácení hypoték. Pod tíhou nastolených podmínek můžeme čekat v tomto postupu určitou změnu…

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí