„Výpověď“ ve zkušební době

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V praxi se téměř ve všech případech, kdy je to legislativou umožňuje, sjednává v pracovní smlouvě zkušební doba. Jak ukončit pracovní poměr ve zkušební době?

Zkušební doba je časovým obdobím, ve kterém mají dostatek času zaměstnanec i zaměstnavatel otestovat, zdali se jim vyplatí v pracovním vztahu nadále pokračovat. Ve zkušební době je totiž možné pracovní poměr rychle ukončit. Zkušební doba je zpravidla tříměsíční.

Zkušební doba není o nedůvěře

Sjednání zkušební doby je výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance a nejedná se o pocit nedůvěry vůči druhé smluvní straně. Pokud je zaměstnanec nebo zaměstnavatel vyloženě nespokojen, tak je většinou lepší pracovní poměr ukončit co nejdříve právě ve zkušební době. Někdy dochází k situaci, že zaměstnanec během zkušební doby obdrží ještě výrazně atraktivnější pracovní nabídku a právě díky sjednané zkušební době může snadno a rychle nastoupit na vysněnou pracovní pozici.

Dodatečně nelze zkušební dobu sjednat

Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den, který byl sjednán jako den nástupu do práce nebo v den jmenování. Zkušební doba musí být sjednána písemně. Dodatečně tedy nelze zkušební dobu sjednávat.

Snadné ukončení, ale vždy písemně

Během sjednané zkušební doby může zaměstnavatel i zaměstnanec zrušit pracovní poměr z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Pracovní poměr v takovém případě končí velmi rychle, a to dnem doručení, jestliže není uveden den pozdější. Pracovní poměr ve zkušební době může rychle a snadno ukončit zaměstnanec i zaměstnavatel. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je jednostranný právní úkon a nevyžaduje se souhlas druhé smluvní strany, musí však být podáno písemně, jinak se k němu nepřihlíží. Pro písemnost není stanovena žádná závazná forma.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí