Rostoucí cena ropy na světových trzích se brzo projeví v našich peněženkách

štítek Domácnost přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zpráva společností Pfizer a Moderna o jejich vývoji vakcín proti covid-19 nejen způsobila raketový růst cen akcií, ale nastartovala cenu ropy k prozatím trvalému růstu. Cena ropy Brent od 2. listopadu stoupla z 38 na 49 dolarů za barel. Jaké jsou vyhlídky pro další měsíce?

Konec lockdownu

Přestože boj proti koronaviru není ještě vyhraný, s příchodem vakcíny je jasné, že krize jednoho dne skončí. Navíc se po druhé vlně začínají otvírat evropské ekonomiky a také asijský průmysl, zejména v Číně, začíná v současnosti nabírat dech. Tyto elementy způsobí v následujících týdnech větší poptávku po černém zlatě. Je potřeba vědět, že cenu ropy určuje pouze velmi malá část z celého objemu ropné produkce. Většina současné ropné produkce se prodá v ročních kontraktech. Proto se náhlé zvýšení poptávky projeví v krátkém čase silným růstem ceny.

Hranice 50 dolarů

Velmi důležitá hranice je 50 dolarů za americkou ropu WTI. Pokud se její cena dostane nad tuto úroveň, americká břidlicová produkce bude opět rentabilní. Následně se začnou znovu otvírat nové vrty, které byly v útlumu kvůli strmému propadu poptávky. Tento faktor zásadně ovlivní to, jak rychle se podaří obnovit ropnou produkci. Celý sektor je navíc dlouhodobě podfinancovaný. Velké ropné společnosti varují, že tento dlouhodobý deficit v investování do obnovy a hledání nových nalezišť se brzy projeví. Pokud se svět vrátí na předkrizovou spotřebu ropy, cena bude dlouhodobě růst.

Co to znamená pro českého řidiče?

Nemilou zprávu, že ceny pohonných hmot budou pomalu růst. Tento růst však může zmírnit slabší dolar. Doba levných pohonných hmot způsobená koronavirem pomalu končí. Ale i tak je současná cena vzdálená hodnotám z roku 2013, kdy se ropa pohybovala v pásmu 120-130 dolarů. Rostoucí cena ropy však může mít negativní vliv na inflaci, která je pro tento rok v České republice již vysoká.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí