Sociální a zdravotní pojištění za rok 2017

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Během roku je zaměstnancům zaměstnavateli sráženo z jejich hrubé mzdy sociální a zdravotní pojištění. Osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou činnost platí během roku měsíční zálohy. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním za celý rok?

Za výpočet a odvod sociálního pojištění a zdravotního pojištění za zaměstnance je zodpovědný zaměstnavatel. Z hrubé měsíční mzdy je zaměstnanci sraženo 4,5 % na zdravotním pojištění a 6,5 % na sociálním pojištění. Dále zaměstnavatelé platí za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 25 % na sociálním pojištění. U výpočtu sociálního pojištění a zdravotního pojištění se neuplatňují žádné odpočty nebo slevy. Proto je u zaměstnanců s ohledem na placení sociálního a zdravotního pojištění vše vyřešeno placením měsíčních odvodů. Za celý rok nevzniká zaměstnanci nedoplatek ani přeplatek na povinném pojištěném.

OSVČ a přehledy

Všechny osoby samostatně výdělečně činné však musí podat za rok 2017 přehledy o příjmech a výdajích na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení a na příslušné zdravotní pojišťovně. Základní termín pro odevzdání přehledů je do 2. května 2018. Všechny OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost platily během roku měsíční zálohy na zdravotním pojištění a sociálním pojištění. Zaplacené zálohy na zdravotním pojištění se odečtou od vypočteného ročního zdravotního pojištění a zaplacené zálohy na sociálním pojištění se odečtou od vypočteného ročního sociálního pojištění. Po odevzdání přehledu může vzniknout nárok na přeplatek nebo je potřeba uhradit nedoplatek. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy za rok 2017 zaplaceno alespoň minimální zdravotní pojištění a minimální sociální pojištění.

Zaměstnanci a přehledy

Zaměstnanci mající příjmy pouze ze závislé činnosti dle § 6 o dani z příjmu žádné přehledy nevyplňují. Odevzdat přehledy o příjmech a výdajích mají pouze zaměstnanci, kteří si alespoň po část roku 2017 přivydělávali samostatnou výdělečnou činností. V jejich případě se jednalo o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu u hlavní samostatné výdělečné činnosti. Do přehledů o příjmech a výdajích se však uvádí pouze příjmy ze samostatné výdělečné činnosti. Pouze v případě překročení maximálního vyměřovacího základu pro placení sociálního pojištění se uvede i rozhodná částka ze zaměstnání, aby se za rok 2017 neplatilo sociální pojištění z částky nad 1 355 136 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové povinnosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí