Kolik platí na zdravotním pojištění zaměstnanec?

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Standardně je zaměstnanci jeho zaměstnavatelem sraženo na zdravotním pojištění 4,5 % z jeho hrubé mzdy. Jak je to však s placením zdravotního pojištění z pracovních dohod nebo při práci na zkrácený úvazek?

Při nástupu do zaměstnání musí zaměstnanec oznámit mzdové účetní, u které pojišťovny je pojištěn, aby zaměstnavatel mohl každý měsíc správně odvádět zdravotní pojištění z jeho hrubé mzdy. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem činí 4,5 % z hrubé mzdy. Na výpočet zdravotního pojištění nemají vliv žádné další skutečnosti jako je např. počet vychovávaných dětí, studium nebo příjmy manželky (manžela). Dva zaměstnanci s hrubou mzdou alespoň na úrovni minimální mzdy tedy odvádí vždy na zdravotním pojištění stejně.

Dopočet do minima

Zdravotní pojišťovna musí za každého svého zaměstnance obdržet v roce 2017 zdravotní pojištění alespoň ve výši 1 485 Kč. Tato částka odpovídá 13,5 % z minimální mzdy. Zaměstnavatel odvádí na zdravotním pojištění vždy 9 % z hrubé mzdy zaměstnance. Pokud tedy zaměstnanec pracuje z důvodu práce na zkrácený úvazek za hrubou mzdu nižší než činí minimální mzda a není přitom pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěncem, potom jde dopočet do minima na vrub zaměstnance a jeho efektivní sazba zdravotního pojištění je v takovém případě vyšší.

Praktický příklad

Paní Nováková je v penzi a pracuje ještě na zkrácený úvazek za hrubou mzdu 10 000 Kč. Protože je pro účely placení zdravotního pojištění považována paní Nováková za státního pojištěnce, tak je jí na zdravotním pojištění z hrubé mzdy sraženo 450 Kč (4,5 % z 10 000 Kč). V případě paní Novákové nemusí být dodržen dopočet do minima.

Paní Bláhová pracuje rovněž na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 10 000 Kč. Pro účely placení zdravotního pojištění není paní Bláhová považována za státního pojištěnce a proto musí být zaplaceno zdravotní pojištění alespoň z minima. Paní Bláhové je sraženo zdravotní pojištění ve výši 585 Kč (1 485 Kč – (10 000 Kč × 9 %).

Pracovní dohody a zdravotní pojištění

Z měsíční odměny z dohody o provedení práce se neplatí zdravotní pojištění, když je měsíční odměna 10 000 Kč a méně. V praxi je přitom možné pracovat současně pro dva a více zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou do limitu a ani z jedné dohody o provedení práce se nebude platit zdravotní pojištění. Z měsíční odměny plynoucí z dohody o pracovní činnosti se zdravotní pojištění neplatí, když je měsíční odměna 2 499 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí