Ukončení práce na dohody

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti je velmi oblíbená, zejména v letních měsících. I pro ukončení práce na dohody však platí určitá pravidla stanovená v zákoníku práce.

Zaměstnavatelé musí se zaměstnanci pracujícími na pracovní dohody sjednat dobu, po kterou budou práci vykonávat. Jak jinak je možné zrušit právní vztah založený některou z pracovních dohod?

a) dohodou smluvních stran ke sjednanému dni

b) výpovědí danou z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně

c) okamžitým zrušením, okamžité zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti však může být sjednáno jen pro případy kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr

Vše musí být písemně

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti musí být uzavřena písemně. Zaměstnanec musí přitom obdržet jedno vyhotovení písemné dohody. Když není přímo v dohodě stanoveno, jak dlouho bude práce na základě dohody vykonávána, tak pro zrušení právního vztahu založeného některou z pracovních dohod se vyžaduje písemná forma, jinak se k výpovědi nebo okamžitému zrušení nepřihlíží.

Odstupné nenáleží

Při práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti nenáleží zákonné odstupné. Zaměstnavatelé však mohou samozřejmě vyplatit vlastní finanční plnění formou „odchodného“. Na takové finanční plnění však není právní nárok a jedná se pouze o dobrovolné rozhodnutí zaměstnavatele a u práce na některou z pracovních dohod je takový postup ze strany zaměstnavatele v praxi neobvyklý.

Limity pro vykonanou práci

Dle zákoníku práce rozsah práce, na který se uzavírá dohoda o provedení práce, nesmí být větší než 300 hodinu v kalendářním roce. Do uvedeného limitu se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele ve stejném kalendářním roce za základě jiné dohody o provedení práce. Každý pracovní poměr se však posuzuje individuálně, proto je možně během roku do limitu pracovat pro více různých zaměstnavatelů. Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v témže kalendářním roce 300 hodin. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní doby.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí