Proč pracovat při studiu?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Přestože je náročné skloubit studium a práci, tak mladí lidé, kteří to dokáží získávají oproti svým vrstevníkům velký náskok. Nástup do prvního stálého zaměstnání mají mnohem jednodušší a mají větší šance uplatnit se na trhu práce. Zaměstnavatelé si předchozí praxe během studia velmi cení.

Studenti, kteří si během studia pravidelně přivydělávají, mají mnohdy ke studiu pozitivnější vztah, neboť si chtějí do praxe přinést co nejvíce znalostí. I nepříjemné pracovní zkušenosti během studia mohou výrazně pomoci, protože mohou být potřebným impulsem pro větší studijní nasazení, aby bylo možné v budoucnu dělat jiné pracovní činnosti.

Snadnější nástup do práce

Mnohé úspěšné firmy zaměstnávají studenty na pracovní dohody nebo zkrácené úvazky. Mladí zaměstnanci jsou pro budoucnost velmi důležití, neboť přinášení nové vidění pracovních problémů, jiné pracovní postupy a nejsou tolik ovlivnění pracovní minulostí. Studenty, kteří se během práce při studiu osvědčí, je následně snadnější zaměstnat po ukončení školy na plný úvazek. Kvalitní zaměstnavatelé vždy chtějí do svého pracovního týmu přilákat nové talenty, kteří přinášejí tolik potřebnou kreativitu a inovaci.

Podpora vlastní nezávislosti

Vyšší měsíční příjem během studia je samozřejmě příjemný, pracující studenti jsou finančně méně závislí na rodičích, více stojí na vlastních nohách, což je velmi pozitivní pro jejich budoucnost. Pro úspěšnou kariéru je přitom podpora vlastní odpovědnosti a samostatnosti velmi důležitá. Výdělečně činní studenti jsou realističtější při nástupu do práce po ukončení školy, nemají přehnané finanční požadavky a díky praxi během studia umí často lépe komunikovat, zvládat pracovní problémy a lépe jednat s kolegy a s nadřízenými pracovníky.

Personalisté oceňují praxi studentů

Zaměstnanci jsou největším aktivem úspěšných firem. Jak se bude v budoucnu firmě dařit a jak bude profitovat, to záleží především na jejích nejlepších zaměstnancích. Personální politika firem tedy stále nabývá na významu. Personalisté si u absolventů velmi cení praktických pracovních zkušeností. Pracující studenti prokázali dostatek odhodlání, že dokázali zvládnout práci i školu. Vytrvalost a zodpovědnost jsou velmi ceněné vlastnosti.

První práce je velmi důležitá

Aktuálně příznivá situace na trhu práce studentům v hledání práce, kterou je možné skloubit se studiem nahrává. Aktivní studenti mají dostatek možností, jak mít během studia vlastní příjem a získat potřebnou praxi. Pro budoucí úspěšnou kariéru jsou první pracovní zkušenosti velmi důležité. Úspěšným absolventům, kteří během studia nepracovali, a kterým se nepodaří v prvních měsících po ukončení školy najít práci, se hledá následně práce stále složitěji.

Petr Gola

Další články k tématu Příjmy při studiu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí