Povinné pojistné při evidence na ÚP

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni občané s trvalým pobytem na území ČR musí platit zdravotní pojištění. A všichni zaměstnanci a živnostníci by se měli snažit získat co nejvyšší dobu pojištění, aby měli nárok na státní důchod a jeho výše byla co nejvyšší. Jak je to s platbou pojistného na úřadu práce?

Podpora v nezaměstnanosti se pobírá pouze po omezenou dobu, přesto je vhodné být v evidenci na úřadu práce i po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti. Evidence na úřadu práce zvyšuje naději na uplatnění na úřadu práce a za všechny občany v evidenci na úřadu práce platí zdravotní pojištění stát. Lidé, kteří nejsou zaměstnanci nebo živnostníky a přitom za ně neplatí zdravotní pojištění stát, si musí platit zdravotní pojištění každý měsíc sami. Pro účely placení zdravotního pojištění jsou v registru zdravotní pojišťovny vedeni jako osoby bez zdanitelných příjmů a za každý měsíc platí v roce 2016 sami zdravotní pojištění 1 337 Kč.

Praktický příklad

Pan Jelínek si neplnil zákonné povinnosti a byl sankčně vyřazen z evidence na úřadu práce. Po celý červenec bude pan Jelínek veden u své zdravotní pojišťovny jako osoby bez zdanitelných příjmů a do 8. srpna bude muset zaplatit své zdravotní pojišťovně 1 337 Kč.

Bez doby pojištění není starobní důchod přiznán

Za lidi v evidenci na úřadu práce stát sociální pojištění přímo neplatí, ale v zákonném rozsahu se evidence na úřadu práce započítává do doby pojištění pro důchodové účely. Pro přiznání starobního důchodu i invalidního důchodu musí být získána potřebná doba pojištění. Pokud není potřebná doba pojištění získána, tak nelze pobírat měsíčně starobní nebo invalidní důchod na účet. Pro přiznání starobního důchodu v roce 2016 je nutné získat dobu pojištění v rozsahu alespoň 32 let. Potřebná doba pojištění pro přiznání invalidního důchodu se liší dle věku, např. občané starší 28 let musí získat dobu pojištění v rozsahu alespoň 5 let v posledních 10 letech.

Zápočet evidence na úřadu práce

Do doby pojištění pro důchodové účely se přitom započítává vždy doba, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti. Evidence na úřadu práce, po kterou se již podpora v nezaměstnanosti nepobírá, se započítává pro důchodové účely jako náhradní doby pojištění maximálně v rozsahu tří let, přičemž se tato doba zjišťuje zpětně a do 55 let se započítává maximálně v rozsahu jednoho roku.

Praktický příklad

Paní Smutná si požádala o invalidní důchod. Paní Smutné byla na základě podané žádosti o invalidní důchod přiznána invalidita prvního stupně. Paní Smutná (34 let) však nezískala potřebnou dobu pojištění v rozsahu alespoň 5 let, neboť byla dlouhodobě v evidenci na úřadu práce. Paní Smutná je sice uznána invalidní, ale nemá nárok na výplatu invalidního důchodu. Řešením pro paní Smutnou je institut dobrovolného důchodového pojištění, neboť evidenci na úřadu práce, která se nezapočítává pro důchodové účely je možné dopojistit i zpětně.

Petr Gola

Další články k tématu Podpora v nezaměstnanosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí