Kdy vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti?

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají všichni nezaměstnaní. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti musí být splněny zákonné podmínky. Kdo nesplňuje podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, ten je odkázán pouze na sociální dávky.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti mají žadatelé o podporu v nezaměstnanosti evidovaní na úřadu práce, kteří získali dobu pojištění v rozsahu alespoň 12 měsíců v posledních dvou letech. Do rozhodné doby pojištění se přitom započítávají odpracované měsíce v zaměstnání nebo měsíce výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Mimo dobu, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, se do doby pojištění pro nárok na podporu v nezaměstnanosti započítávají i náhradní doby pojištění, mezi které patří mimo jiné péče o dítě do 4 let věku, při splnění zákonných podmínek péče o závislou osobu, doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Praktický příklad 1)

Paní Černá pracovala v posledních dvou letech pro různé zaměstnavatele (ve většině měsících i pro více zaměstnavatelů současně) pouze na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou od každého zaměstnavatele 10 000 Kč. Paní Černá sice v posledních dvou letech vždy pracovala, přesto paní Černé nevznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se neplatí sociální pojištění. Paní Černá neodváděla z odměny sociální pojištění, proto ji při evidenci na úřadu práce nevznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Praktický příklad 2)

Živnostnice paní Dvořáková si neplatila nemocenské pojištění. Povinné sociální pojištění si však platila řádně a včas. Paní Dvořáková vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v posledních šesti letech bez přestávky. Aktuálně jsou však příjmy ze samostatné výdělečné činnosti velmi nízké, proto se rozhodla paní Dvořáková ukončit samostatnou výdělečnou činnost a evidovat se na úřadu práce a hledat si zaměstnání. Paní Dvořákové vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Neúčast na dobrovolném nemocenském pojištění nemá na nárok na podporu v nezaměstnanosti vliv. Pro podporu v nezaměstnanosti je rozhodující placení sociálního pojištění.

Praktický příklad 3)

Paní Novákové skončil pracovní poměr sjednaný na dobu určitou během pobírání rodičovského příspěvku. Po skončení nároku na rodičovský příspěvek se může paní Nováková evidovat na úřadu práce a bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Protože však nemá rozhodné příjmy v daném období pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, tak bude paní Nováková pobírat minimální podporu v nezaměstnanosti stanovenou legislativou, která nedosahuje ani 4 tisíc Kč měsíčně.

Petr Gola

Další články k tématu Podpora v nezaměstnanosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí