Nemocenské dávky během neplaceného volna

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Při čerpání neplaceného volna je potřeba počítat mimo jiné s tím, že během jeho čerpání nenáleží nemocenské dávky nebo náhrada mzdy. Nemocný zaměstnanec čerpající neplacené volno je tedy bez finančního zajištění od zaměstnavatele nebo státu.

Zaměstnanec čerpající neplacené volno u svého zaměstnavatele nemá žádný započitatelný příjem, a proto v případě vlastní nemoci nemůže dostávat náhradu mzdy ani nemocenskou. Standardně vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel od 4. dne pracovní neschopnosti zaměstnanci po dobu prvních 14 dní pracovní neschopnosti. Nemocenská, kterou vyplácí OSSZ, náleží až od 15. dne pracovní neschopnosti. Zaměstnanec čerpající neplacené volno nemůže dostávat ošetřovné v případě péče o nemocné dítě.

Jak je to s mateřskou?

Některé maminky čerpají neplacené volno, protože mají problémy s umístěním staršího dítěte do školky po skončení tříleté rodičovské dovolené a současně chtějí co nejdříve s partnerem další dítě. Některé maminky mají obavy, že nebudou moci čerpat peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) na druhé dítě. Během čerpání neplaceného volna však trvá pracovní poměr, a proto vzniká nárok na mateřskou na další dítě. V zákoně o nemocenském pojištění je stanoveno, že když zaměstnankyně nastoupí u svého stejného zaměstnavatele do 4 let věku předchozího dítěte za dobu trvání téhož zaměstnání, tak se nemůže mateřská počítat z nižšího vyměřovacího základu než na předchozí dítě. Zjednodušeně řečeno by v takovém případě byla měsíční mateřská na další dítě ve stejné výši jako na předchozí dítě.

Ukončení pracovního poměru a další mateřská

Jestliže se maminka se zaměstnavatelem nedohodne na neplaceném volnu po skončení tříleté rodičovské dovolené a ukončí pracovní poměr, protože nemůže nastoupit do práce, tak bude mít nárok na mateřskou pouze v případě, že na mateřskou nastoupí v ochranné lhůtě. Maminka, které zaměstnavatel nepovolil čerpání neplaceného volno, může zůstat v domácnosti nebo se registrovat na úřadu práce. Ani jedna možnost nezakládá účast na nemocenském pojištění, což je jedna ze základních podmínek pro čerpání mateřské. Na mateřskou na další dítě by vznikl nárok pouze v případě, že by zaměstnankyně nastoupila na mateřskou na další dítě ve 180denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnaneckého poměru.

Volba rodičovského příspěvku

Aby měli rodiče možnost volby délky rodičovského příspěvku a tím mohli ovlivňovat jeho měsíční výši, tak je nutné, aby jeden z rodičů splnil podmínku pojištění. Souhrnná částka rodičovského příspěvku činí 220 000 Kč. Jestliže maminka nesplňuje podmínku pojištění, protože není v zaměstnaneckém poměru, potom pro možnost volby délky rodičovského příspěvku stačí, když podmínku pojištění splňuje otec. V případě, že podmínku pojištění nesplňuje ani jeden z rodičů, potom se pobírá rodičovský příspěvek automaticky ze zákona do 4 let věku dítěte.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí