Státní příspěvek u stavebního spoření

štítky Sociální dávky Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

I po legislativních omezeních v minulých letech je stavební spoření stále zajímavým finančním produktem. Ve spořící fázi je možné čerpat státní podporu a při splnění podmínek dosáhnout na výhodný úvěr, při nižších částek bez zajištění.

Na smlouvu o stavebním spoření je možné čerpat státní podporu. Státní podpora činí 10 % z naspořené částky na smlouvu během roku. Maximálně lze za rok obdržet na jednu smlouvu státní podporu ve výši 2 000 Kč. Na maximální státní podporu za rok dosáhnou klienti s naspořenou roční částku na smlouvu 20 000 Kč a více.

  • Základnou pro čerpání státní podpory jsou vložené vklady na smlouvu plus úroky z vkladů. Naspořenou částku však snižují poplatky za vedení smlouvy. Státní podporu zasílá MF na smlouvy v dubnu následujícího roku.
  • Při uzavření smlouvy o stavebním spoření je navíc nutné počítat s poplatkem za uzavření smlouvy. Poplatek může být procento z cílové částky smlouvy, ale i nižší, neboť stavební spořitelny nabízejí u poplatku různá zvýhodnění.

Smlouvu o stavebním spoření mohou mít uzavřeny i děti. Čtyřčlenná rodina tak může mít uzavřeny čtyři smlouvy o stavebním spoření a na každou smlouvu čerpat státní podporu ve výši 2 000 Kč. Za rok tak může čtyřčlenná rodina obdržet na státní podpoře 8 000 Kč.

Vklady je možné předplatit

Na smlouvu o stavebním spoření není nutné vkládat každý měsíc pevně stanovenou částku, aby se dosáhlo na požadovanou státní podporu, není tedy nutné zřídit trvalý příkaz na měsíční částku. V praxi je možné si smlouvu o stavebním spoření „předplatit“ nebo „doplatit“ koncem roku. Pro čerpání státní podpory za celý rok se posuzuje naspořená částka za rok.

Praktický příklad 1)

Pan Novák uzavře v lednu 2016 smlouvu o stavebním spoření. Měsíčně vloží pan Novák na svoji smlouvu 1 000 Kč. Za celý rok 2016 vloží tedy na smlouvu 12 000 Kč. Koncem roku však pan Novák jednorázově doplatí na stavebním spoření 8 000 Kč, aby dosáhl na maximální státní podporu. Pro zjednodušení nezohledňujeme poplatek za uzavření smlouvy a úroky z vkladů.

Praktický příklad 2)

Paní Sýkorová uzavře smlouvu o stavebním spoření v březnu 2016. Při uzavření smlouvy vloží na smlouvu částku pokrývající poplatek za vedení smlouvy a poplatek za uzavření smlouvy a navíc pouze 2 000 Kč. Teprve koncem roku vloží na smlouvu 18 000 Kč, aby dosáhla na maximální státní podporu za rok 2016.

Praktický příklad 3)

Pan Černý uzavře smlouvu o stavebním spoření přičemž na svoji smlouvu vloží jednorázově 120 000 Kč, aby měl nárok na státní podporu po celých šest let trvání smlouvy o stavebním spoření.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí