Daň z nabytí nemovitých věcí

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Od roku 2014 je v Česku zavedena daň z nabytí nemovitých věcí, v předcházejících letech se platila při prodeji nemovitosti daň z převodu nemovitosti. Daň z nabytí nemovitých věcí platí prodávající, sazba daně činí 4 % za základu daně.

U daně z nabytí nemovitých věcí není časový test. Základem daně je nabývací hodnota snížená o uznatelný výdaj, přičemž nabývací hodnotou je buď sjednaná kupní cena dle smlouvy nebo srovnávací daňová hodnota. K výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí se následně použije ta vyšší z těchto částek.

Srovnávací daňová hodnota může být buď 75 % ceny dle znaleckého posudku nebo 75 % ceny zjištěné finančním úřadem dle speciálního výpočtu pro danou konkrétní lokalitu.

Danové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí je nutné podat do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy je proveden vklad na katastru. Od daně z nabytí nemovitých věcí je mimo jiné osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je nová stavba rodinného domu.

Znalecký posudek jako uznatelný výdaj

Pro výpočet daně z nabytí nemovitých věcí není tedy nutný znalecký posudek, je možné, aby daň vyčíslil finanční úřad a tato částka se následně porovnala se sjednanou kupní cenou ve smlouvě. Občané, kteří mají znalecký posudek, mohou uplatnit náklady za znalecký posudek jako uznatelný daňový výdaj.

Praktický příklad

Pan Kolář prodal v letošním roce dům za 2 200 000 Kč. Znalecký odhad na dům je 3 200 000 Kč. Tři čtvrtiny z částky 3 200 000 Kč jsou 2 400 000 Kč (3 200 000 Kč × 75 %), což je vyšší částka než cena dle kupní smlouvy. Náklady za znalecký posudek ve výši 8 000 Kč sníží daňový základ. Základem daně bude tedy částka 2 392 000 Kč (2 400 000 Kč – 8 000 Kč), tedy vyšší z obou částek. Vklad na katastru byl proveden 23. 7. 2015, daňové přiznání musí pan Kolář jako prodávají podat do konce října. K daňovém přiznání přiloží pan Kolář vyrozumění od katastrálního úřadu, kupní smlouvu a znalecký posudek.

Daňové přiznání může platit i kupující

Standardně daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí podává prodávající, který platí i daň. Když je však v kupní smlouvě vysloveně uvedeno, že daňové přiznání bude podávat kupující, tak je možné, že veškeré daňové povinnosti bude mít kupující. Prodávající nemusí mít tedy daňové záležitosti na starosti, když se na tom s kupujícím ve smlouvě domluví. V praxi často dochází k situaci, že se vymění menší byt za větší s doplatek. V takovém případě zpravidla podávají daňové přiznání oba účastníci obchodní transakce, každý za nemovitost, kterou vyměnil. Při obdrží doplatku je potřeba zohlednit i tento doplatek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí