Daňová úspora zaměstnance z benefitu zaměstnavatele

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění zaměstnance patří mezi nejoblíbenější firemní benefity. Hlavním důvodem je daňové osvobození do zákonného limitu 30 tis. Kč za rok. Daňově ušetří i zaměstnanec, podívejme se na praktické příklady.

Maximálně využít příspěvku zaměstnavatele v souhrnné výši 30 tisíc Kč za rok na životní pojištění, penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a důchodové spoření je výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance. Maximální daňové úspory se dosáhne při měsíční úložce 2 500 Kč.

Při zvýšení hrubé mzdy o 2 500 Kč stoupnou náklady zaměstnavatele o 3 350 Kč. Z hrubé mzdy musí zaměstnavatel odvést 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění. Při příspěvku zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu o životním pojištění, případně další státem podporované finanční produkty, o 2 500 Kč měsíčně se zvýší náklady zaměstnavatele o 2 500 Kč. Zvýšení příspěvku do limitu je výhodnější než zvýšení hrubé mzdy.

Ušetří i zaměstnanec

Z hrubé mzdy musí zaměstnanec odvádět daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Na dani z příjmu odvádí zaměstnanec 15 % ze „superhrubé mzdy“, tedy z hrubé mzdy zvýšení o odvody zaměstnavatele za zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění. Z firemního benefitu zaměstnavatele do zákonného limitu se neplatí ani daň z příjmu ani povinné pojistné. Disponibilní příjem je v tomto případě vyšší. Pro zaměstnance, kteří vychází se svým příjmem a preferují dlouhodobou smlouvu o životním pojištění, kterou neplánují zrušit až do věku sjednaném ve smlouvě (nejdříve 60 let), je tak výhodné nejdříve maximalizovat státní příspěvek zaměstnavatele a teprve následně případně zvýšit hrubou mzdu.

U smluv o životním pojištění bez průběžného výběru bude zachována možnost daňového osvobození u příspěvku zaměstnavatele do souhrnné částky 30 tisíc Kč za rok i v roce 2015. Do souhrnného limitu se započítává příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na všechny státem podporované produkty.

Text Částka
Zvýšení hrubé mzdy 2 500 Kč
z toho sociální pojištění (zaokrouhleno na Kč nahoru) 163 Kč (2 500 × 6,5 %)
z toho zdravotní pojištění (zaokrouhleno na Kč nahoru) 113 Kč (2 500 × 4,5 %)
Zvýšení „superhrubé mzdy“ (zaokrouhleno na sta nahoru) 3 400 Kč (2 500 × 1,34)
Daň z příjmu fyzických osob (počítáme, že slevy na dani jsou již vyčerpány) 510 Kč (3 400 × 15 %)
Zvýšení čistého příjmu 1 714 Kč (2 500 – 163 – 113 – 1 714

vlastní výpočet autora

Při zvýšení hrubé mzdy o 2 500 Kč si zaměstnanec v čistém polepší o 1 714 Kč. Firemní benefit formou příspěvku na životní pojištění do částky 2 500 Kč měsíčně obdrží v plné výši, daně se z takového příspěvku neplatí.

Finanční benefity přináší daňovou úsporu

Příspěvek zaměstnavatele do státem podporovaných finančních produktů je výhodný pro zaměstnavatele i zaměstnance. Pro zaměstnavatele je výhodné mít vlastní komplexní program pro své zaměstnance. Za všechny zaměstnance se pro firmu jedná o zajímavou finanční úsporu a je vhodné vybrat produkty na míru po konzultaci se specialistou. Zaměstnanecké výhody pomáhají firmě budovat image a zlepšovat pracovní prostředí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí