Nemovitost je rodinnou investicí

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Někteří mladí lidé se nechtějí vázat a nemají rádi dlouhodobé povinnosti, proto raději bydlí v podnájmu. Nabídka nájemního bydlení je v současné době pestrá, což je příznivé. Přesto je hypotéční úvěr a pořízení vlastního bytu nebo domu správným finančním rozhodnutím.

Finančně zodpovědné rodiny chtějí mít co nejdříve vyřešenu otázku vlastního bydlení a co nejdříve mít splacen hypotéční úvěr. Aby již v předdůchodovém věku byli bez závazků a mohli co nejvíce zintenzivnit spoření na penzi. Partneři, kterým se finančně více daří, chápou pořízení další nemovitosti jako dobrou rodinnou investici.

O úspěchu investice rozhoduje lokalita

Ceny nemovitostí během let mohou stoupat i klesat. Závisí na řadě faktorů. Rozhodujícím kritériem je především lokalita nemovitosti. Klíčovou roli hraje tedy poloha, nikoliv vybavení. Správný výběr bytu nebo domu určuje, jakou bude mít v budoucnu hodnotu. Dobrá dostupnost do práce, školy nebo kroužků, dostatek pracovních příležitostí v blízkém okolí, příjemné prostředí pro život, studijní možnosti a především demografický vývoj v regionu, to jsou jenom některé aspekty, které budou v budoucnu rozhodovat o případném zhodnocení nemovitosti v čase. Dobré nemovitosti se v dlouhodobém horizontu zhodnocují.

Pořízením nemovitosti myslíme na děti

Správně zvolený hypotéční úvěr, kdy je vybrána optimální varianta čerpání hypotéky a cena nemovitosti odpovídá finanční situaci rodiny, je zodpovědným finančním krokem. Pořízením vlastního bytu nebo domu myslíme i na děti. Dobrá nemovitost se časem zhodnocuje a je předmětem dědického řízení. Když nebudou v nemovitosti bydlet děti nebo vnuci, tak se dá samozřejmě prodat a z finančních prostředků se může financovat např. studium. Zatímco spotřební věci většinou poměrně rychle ztrácí na ceně, tak u nemovitostí a pozemkům tomu může být právě naopak. Samozřejmě i nemovitosti mohou v čase reálně ztrácet, vždy záleží na konkrétních případech, především zmiňované lokalitě. Staré auto, televize a vybavení bytu však má velmi malou hodnotu.

Pronájem nemovitosti v penzi

Většina zodpovědných čtyřicátníků přemýšlí, jak se finančně zajistit na penzi, když státní důchod bude v budoucnu citelně klesat. Bez vlastních finančních prostředků bude život v důchodu velmi náročný. Jednou z možností je pořízení druhé nemovitosti za účelem pravidelného příjmu z pronájmu. Vyjít pouze se státním důchodem bude v budoucnu velmi náročné. Vlastní bydlení je z finančního hlediska pro život v důchodu téměř nutností. V předdůchodovém věku může být problém najít dobrý podnájem. Hypotéční úvěr by měl být splacen před odchodem do důchodu, náklady na bydlení jsou pak citelně nižší než v nájemním bydlení. Pěkný byt či dům se dá vždy prodat. Při finančních problémech v důchodu lze nemovitost prodat a koupit levnější a získat dostatek financí. Ideálním případem je vlastnění dvou nemovitostí. V jedné bydlet a druhou pronajímat. Příjem z pronájmu zvyšuje v penzi životní úroveň. Investicí do vlastního bydlení tak myslíme na důchod.

Petr Gola

Další články k tématu Nemovitost na úvěr

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí